Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, însoțit de ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, și cel al Administrației și Internelor, Gabriel Berca, a ajuns, sâmbătă dimineață, cu elicopterul, în Vrancea pentru a vedea care este situația în cel mai calamitat județ ca urmare a ninsorilor abundente și a viscolului puternic. Elicopterul cu oficialii guvernamentali a aterizat în comuna Dumbrăveni, premierul declarând că a venit „la muncă”. Cei trei au fost așteptați de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, precum și de militari.
Oficialii de la București și șeful administrației județene au mers la Primăria Dumbrăveni, unde a avut loc ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în cadrul cărteia a fost prezentată, pe scurt, situația în acest moment. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a ținut să îi mulțumească premierului, în numele cetățenilor din Vrancea, greu încercați de viscol și zăpadă, pentru că a acceptat și dispus constatarea situației de urgență la nivelul județului. „În acest moment județul Vrancea are nevoie de alimente, de medicamente, de combustibil, iar necesarul îl aveți la dispoziția dumneavoastră. De asemenea, județul Vrancea are nevoie de suplimentarea utilajelor existente pentru deszăpezire. Când am estimat numărul de utilaje necesar pentru a interveni am folosit ca estimare iernile ultimilor cinci ani și nu am făcut o estimare a ultimilor 50 de ani. Acesta este motivul pentru care am fost depășiți de situație, datorită faptului că, în acest context, căderile de zăpadă, intensitatea și amploarea fenomenului care s-a desfășurat în ultimile opt zile nu le-au întâlnit oameni de 80 de ani din județul Vrancea. De aceea spun că, împreună, cu multă fermitate și cu comandă unică a tuturor resurselor materiale și logistice vom reuși în scurt timp să readucem la normalitate viața cetățenilor județului Vrancea, în numele cărora încă odată vă mulțumesc”, a precizat Marian Oprișan.
La rândul său, ministrul Apărării Naționale a spus că Armata a intervenit în județul Vrancea la sesizarea autorităților locale, mai ales atunci când s-a pus în pericol viața oamenilor. ” Au fost realizate evacuarea și salvarea de vieți omenești – 9 misiuni în județul Vrancea, deszăpezire căi comunicații, aprovizionarea cu alimente de strictă necesitate prin mijloace aeriene, în localitățile Bălești, Nănești, Dumbrăveni și Suraia. Astăzi avem 13 tone de alimente pe care le vom transporta în localitățile indicate de președintele Consiliului Județean și de primari”, a spus ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea.
De asemenea, Gabriel Berca, ministrul Administrației și Internelor a precizat că „Internele și Armata sunt alături de Vrancea și mă bucur că există un ton echilibrat aici la Vrancea”. ” Am luat legătura cu prefecții din țară pentru a veni în sprijinul județului Vrancea, inclusiv cu utilaje de deszăpezire”, a spus Berca.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, sâmbătă, la ședința de la sediul Primăriei Dumbrăveni, județul Vrancea, că este nevoie de seriozitate pentru ca problemele să fie rezolvate „cât mai repede”. Premierul a spus că este nevoie de mobilizare, precizând că „iarna poate să fie și așa”. „Noi ne aflăm aici nu ca să auzim imnul de glorie al instituțiilor statului, iar ceea ce se întâmplă astăzi aici e absolut normal. Pentru asta este făcut un stat, să funcționeze. Mă bucur că lângă mine sunt miniștri Apărării și Internelor pentru că asta arată cât de interesați sunt să vadă cum funcționează instituțiile statului în asemenea situații. Åi tot o să fie ierni grele. Am atras atenția prefecților din județele care nu au probleme în acest moment și care nu sunt într-o situație delicată cum e la Vrancea și Buzău să contribuie cu ajutor oricât de mult. Vor veni în continuare ajutoare în zonele calamitate de la Ministerul Dezvoltării, de la Ministerul Apărării. În rest, seriozitate, seriozitate, seriozitate.”, a afirmat premierul Ungureanu la ședința de la sediul Primăriei Dumbrăveni.
După ședința de la sediul primăriei, Ungureanu s-a oprit în comună, unde Marian Oprișan i-a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă autoritățile este că utilajele de deszăpezire nu pot ajunge în satele izolate.