Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Îngropaţi sub trei metri de zăpadă


Sătenii din Slobozia Ciorăști au construit tunele prin zăpadă pentru a putea ieși din casele unde au fost blocați de viscolul puternic și ninsorile abundente. Localitatea a fost blocată și abia după intervenția cu o freză de la Sotirex care a tăiat un canion în stratul de zăpadă, oamenii au ieșit din izolare. Acum se circulă pe un singur fir, printre pereții înalți chiar și de trei metri.

   Stratul de zăpadă de pe ulițele din Jaliște, Slobozia Ciorăști, ajunge chiar la patru metri, iar sătenii merg pe deasupra caselor atunci când se duc la magazinul din sat. Însă trebuie să fie atenți pentru că zăpada este înșelătoare și oricând se pot scufunda până la gât în nămeți. Bătrânii din sat nu își aduc aminte de vreo iarnă atât de aspră și de troiene atât de mari. Doar copiii se bucură de zăpada numai bună de săniuș.
   Zeci de săteni ale căror gospodării sunt acoperite de zăpadă la marginea comunei așteaptă un ajutor de la primărie, de la autorități, pentru că nu mai au ce mânca, le-au înghețat fântânile și abia pot ajunge la animale. Ancuța Crețu își aduce aminte cu groază de primele zile de viscol. „Când a venit viscolul am ieșit pe geam. Acum am făcut pârtie pe lângă casă să putem ieși din curte, să mergem după apă și alimente. Am și o bătrână de 80 de ani în grijă”, povestește Ancuța Crețu. Femeia este disperată pentru că iarna i-a surprins fără mâncare și trebuie să mai aibă grijă și de animalele din gospodărie. Acum așteaptă un semnal de ajutor din partea autorităților și se gândește cu groază că vor urma alte câteva zile de ninsori. „Nu avem apă pentru animale, nici pentru băut, ne-a prins și fără mălai, făină. Avem și animale, păsări. Trebuie să vină cineva să ne salveze. Am 52 de ani și nu am văzut așa ceva”, ne-a spus Ancuța Crețu.
   La câțiva metri depărtare se află gospodăria lui Costică Manole. Ieri după amiază, acesta încerca să scoată fânul pentru animalele din grajd. Cu chiu cu vai, abia a reușit să ajungă până la cele două văcuțe de care are grijă pentru că acestea asigură mâncarea familiei.   a afirmat Costică Manole.
   Nici vecinul său, Nicolae Băjenaru, nu trăiește mai bine. Pentru a ieși din casă a săpat un tunel înalt de aproape doi metri prin stratul de zăpadă. „Nu se poate trăi așa. Ne aflăm într-o situație disperată, nu mai avem apă, nici de mâncare. Zăpada este imensă. Așteptăm să vină un utilaj, să ne ajute și să mai scoată zăpada de aici. Sunt copii, oameni bătrâni și oricând se poate întâmpla o nenorocire”, spune Nicolae Băjenaru.

Soluția este situația de urgență

   La bilanțul celor 6 zile de ninsori abundente și viscol se adaugă morții care nu pot fi îngropați conform tradiției ortodoxe. Viceprimarul comunei Slobozia Ciorăști, Victor Necula, a explicat că singura soluție pentru a-i ajuta pe locuitorii localității este declararea situației de urgență. „Avem 20 de gospodării izolate din cauza zăpezii. Avem și doi decedați, unul de o săptămână și al doilea de trei zile. Nu se poate interveni. Avem și două cazuri de dializă, la Armeni și Slobozia Ciorăști. Așteptăm un utilaj greu pentru a putea interveni la bolnavi. Soluția ar fi decretarea situației de urgență din partea autorităților pentru a urgenta intervențiile. Fiecare oră care trece reprezintă un pericol pentru locuitorii comunei”, a afirmat viceprimarul comunei Slobozia Ciorăști, Victor Necula.

Canion de zăpadă

   Oamenii de la Sotirex au muncit zeci de ore pentru a putea tăia blocul de zăpadă care înconjura comuna Slobozia Ciorăști. Au adus o freză care abia a făcut față stratului de zăpadă. Însă a făcut un canion prin zăpadă, iar mașinile se strecoară printre pereții înalți chiar și de trei metri. „Am muncit până seara târziu să deblocăm drumul spre Jaliște. Este jale ce se întâmplă acolo, au case în zăpadă de trei metri”, ne-a povestit Florin Barbu. Bărbatul nici nu își mai aduce aminte când a dormit ultima oară. „Suntem plecați de o săptămână la deszăpezire, iar în ultimele zile am lucrat non stop. Am deblocat drumul la Jiliște, iar acum lucrăm să spargem la Cotești. Nu știu dacă am dormit jumătate de oră în ultima zi”, continuă muncitorul. Aflat pe freză se uită la motor pentru a verifica dacă mai este nevoie de ulei. Utilajul este bătrân, consumă imens, dar este singura soluție pentru deblocarea drumurilor. „Este de prin anii ’70 dar încă merge, își face treaba. Deși unii spun că e un hârb, acesta le-a deblocat comunele„, spune muncitorul.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?