Ediția: Duminică 29 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Duminică 29 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: Marian Oprişan a solicitat, pentru a patra oară, instituirea stării de alertă


 

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a solicitat, ieri, pentru a patra oară, instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul județului. Aceasta este singura soluție care să permită administrației județene să intervină pentru a salva mii de vrânceni care nu mai au alimente, medicamente și stau în beznă.  Guvernul a refuzat, motivând că prefectul susține că acest lucru nu se impune. Marian Oprișan a afirmat că prin acest refuz, „guvernul iresponsabil pedepsește cetățenii județelor în care președinții de Consilii Județene sunt membri PSD sau PNL”.

   Președintele Consiliului Județean Vrancea,  Marian Oprișan, a solicitat încă de luni, prim ministrului interimar Cătălin Predoiu instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul Vrancei. Aceasta este singura soluție care să permită administrației județene să intervină pentru a salva mii de vrânceni care nu mai au alimente, medicamente și stau în beznă. Marian Oprișan a reiterat solicitarea în fiecare zi, însă Guvernul a refuzat acest lucru. Åžeful administrației județene a afirmat că prin acest refuz, „guvernul iresponsabil pedepsește cetățenii județelor în care președinții de Consilii Județene sunt membri USL”.
   Marian Oprișan a afirmat că cea mai gravă problemă cu care se confruntă vrâncenii este lipsa alimentelor și a medicamentelor, precizând că a primit zeci de telefoane de la părinți dispe-rați care au între 3 și 10 copii, care spun că nu mai au ce să le dea de mâncare. Oprișan a arătat că în județul Vrancea „iarna s-a instalat mai grav ca în 1954”. „Sunt localități în care mai multe case sunt complet acoperite de zăpadă și unde nu mai răspunde nimeni”, a precizat Marian Oprișan.
   Președintele Consiliului Județean a precizat că, ieri-după amiază, mai erau 9 drumuri naționale închise, dintr-un total de 12, iar 8 localități nu aveau energie electrică. De asemenea, erau înregistrate 28 avarii colective și 4.000 de vrânceni nu aveau curent electric. Marian Oprișan a susținut că s-a reușit contactarea a 70 de localități, respectiv 96% din localitățile din Vrancea, care au nevoie urgentă de 174.070 pâini, 72.050 kilograme de făină, 39.570 kilograme de zahăr, 48.620 kilograme orez, 43.520 litri ulei, 87.500 kilograme de mălai, 31.300 kilograme de lapte praf, 84.100 litri de apă, 18.650 litri ben-zină, 231.300 litri motorină. Totodată, 36 de localități au solicitat medicamente, respectiv antigripale, antibiotice, medicamente pentru afecțiuni cardio-vasculare și medicamente pentru afecțiuni renale.

Pedeliștii din fruntea instituțiilor nu vor situație de urgență

   Referitor la instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul Vrancei, Marian Oprișan a declarat că acest lucru se impunea încă de la anunțarea prognozei meteo. El a arătat că în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență părerile privind instituirea stării de alertă sunt împărțite în funcție de apartenența sau neapartenența politică. „Majoritatea membrilor Comitetului pentru Situații de Urgență împărtășesc punctul de vedere al admi-nistrației publice județene, cu excepția șefilor de instituție care sunt membri PDL. Cei mai vocali sunt directorul Direcției Agricole Vrancea, Costică Neață și fostul prefect, care dacă ar fi fost vreo competență ar fi rămas prefectul județului”, a precizat Marian Oprișan. Acesta a susținut că prefectul refuză sistematic să instituie starea de alertă pentru declararea situației de urgență, motivând că va mai face o analiză în acest sens. „Avem Celulă de criză, dar nu avem stare de alertă”, a afirmat Marian Oprișan.

2,180 milioane lei, solicitați pentru scoaterea zăpezii din localități

   Åžeful administrației județene a arătat că, împreună cu membrii Celulei de criză a stabilit să trimită Comitetului pentru Situații de Urgență, prim ministrului, Guvernului României, un proiect de hotărîre privind repartizarea pe localități a sumelor necesare pentru ridicarea și transportarea cantităților imense de zăpadă căzute în perioada 3-8 februarie 2012. „Suma totală solicitată este de 2,180 milioane lei, din care Consiliul Județean Vrancea primește un milion de lei, municipiul Focșani 50 mii lei, iar municipiul Adjud și orașele Odobești, Panciu și Mărășești, câte 25 mii lei. Pentru fiecare comună am solicitat câte 15 mii de lei”, a afirmat Marian Oprișan.

Guvernul iresponsabil nu vede munții de zăpadă din Vrancea

   Președintele Consiliului Județean a susținut că reprezentanții Guvernului au refuzat declararea stării de alertă din iresponsabilitate și într-o încercare disperată de a minimaliza fenomenele care s-au petrecut în Sud Estul României. „În București se circulă și nu se văd munții de 5 metri de zăpadă din județele din Sud Estul României. Guvernul încearcă să minimalizeze această chestiune, să spună că este o situație normală să moară oamenii de foame, să moară din cauza lipsei de medicamente, că ne mai gândim până declarăm starea de alertă. Mai rău decât să te panichezi atunci când ești cu familia într-o casă acoperită de zăpadă nu se poate. Ce trebuie să mai facă cineva pentru ca legea să fie aplicată în Vrancea de reprezentanții Guvernului. Este o gogoriță să spui că se panichează populația dacă se instaurează starea de alertă. La cât de panicată este populația, ce ar mai putea-o panica? Probabil că vor să vină inundațiile sau vreun cutremur ca să trezim reprezentanții guvernului să declare starea de alertă”, a precizat Marian Oprișan.

Consiliul Județean nu are fonduri pentru înlăturarea zăpezii

   Åžeful administrației județene a susținut că starea de alertă este singura moda-litate de a readuce județul la normalitate deoarece fondurile pentru deszăpezirea drumurilor din județ sunt insuficiente. Este pentru prima dată în istoria județului Vrancea când bugetul pentru drumurile județene este de doar 70 miliarde lei vechi, ca urmare a deciziei fostului Guvern Boc. „Dacă se declară starea de alertă putem suplimenta și rechi-ziționa utilajele de care cetățenii județului au nevoie pentru aducerea la normalitate a vieții din județ”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan. Acesta a explicat că și dacă ar avea bani administrația județeană, ar dura încă 60 de zile pentru organizarea licitațiilor pentru lucrările de deszăpezire, acesta fiind încă un motiv pentru instituirea stării de alertă. Marian Oprișan a mai precizat că toate utilajele care au aparținut fostei Societăți de Drumuri și Poduri din județ au fost scoase pe drumuri.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?