Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat, aseară, instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul Vrancei. Aceasta este singura soluție care să permită administrației județene să ia toate măsurile pentru a interveni și a salva mii de vrânceni care nu mai au alimente, medicamente și stau în beznă. În timp ce mii de vrânceni nu mai au ce să pună pe masă, conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale spune că este cod portocaliu de viscol și nu se poate interveni cu utilajele. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate sectoarele de drumuri naționale. Luni, deși nu adia niciun vânt pe DN 2D, utilajele de la Drumuri Naționale erau în bază și nu curățau zăpada de pe carosabil.
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat, aseară, prim ministrului interimar Cătălin Predoiu să fie instituită starea de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul Vrancei. Åeful administrației județene a declarat că situația este mult mai gravă decât în zilele precedente. Deja au apărut solicitări de alimente din partea autorităților locale, iar oamenii nu mai au medicamente. „Am primit solicitări de alimente din partea primarului din Chiojdeni, Åtefan Pîrlogea. Probabil vor urma și alte localități. Deja oamenii nu mai au medicamente, nu mai pot ajunge la farmacii. Am discutat, aseară, cu prim ministrul interimar, după videoconferință, și am primit promisiuni că, dimineață, vor interveni utilajele Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru”, a precizat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Acesta a afirmat că starea de alertă pentru declararea situației de urgență la nivelul Vrancei poate fi instituită în baza articolului 4 din Ordonanța de Urgență 21 din 2004. Conform acestui ac normativ, „pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forță majoră”.
Președintele Consiliului Județean a acuzat oficialii Guvernului că refuză instituirea stării de alertă pentru declararea situației de urgență „din incompetență pentru că sunt depășiți de situație”. „Vă aduc aminte că, până la intervenția mea, din disperare, în timpul inundațiilor din 2005, care au afectat cel mai tare județul Vrancea, nu s-a instaurat starea de alertă privind situația de urgență decât foarte târziu și numai atunci am putut avea cadrul legislativ necesar și toate pârghiile juridice ca să putem să revenim la situația de dinainte de catastrofă. Suntem în acest moment, în Vrancea, în aceeași situație, din punct de vedere meteorologic, și solicit prim ministrului interimar și Comandamentului Național pentru Situații de Urgență ca, în baza Ordonanței 21 din 2004, să decidă instaurarea stării de alertă privind situația de urgență așa cum spune legea pentru ca instituțiile statului să poată normaliza prin măsurile pe care le iau viața cetățenilor județului Vrancea, a celor 12 județe afectate de intemperii”, a afirmat Marian Oprișan.
Acesta a acuzat că, în 20 de ani de administrație publică, nu a văzut „atâta indolență și atâta dezinteres” din partea guvernanților. „În 20 de ani de când lucrez în administrația publică nu mi s-a întâmplat să văd atâta indolență și atâta dezinteres la un guvern și responsabilii unui guvern care nu știu pe ce lume trăiesc. Fiind rupți de realitate se ascund în spatele codului portocaliu, a unor proceduri tehnice, punând în pericol viața miilor de cetățeni din județele paralizate de zăpadă”, a afirmat Marian Oprișan.
Instalarea stării de alertă nu va afecta cetățenii, ba dimpotrivă. Însă guvernul trebuie să își asume responsabilitatea și să aloce fonduri pentru acțiunile de deszăpezire, „de la Ministerul Dezvoltării sau de la Ministerul Administrației și Internelor, și să le direcționeze către județele unde ninsoarea a paralizat aceste comunități”.
Oprișan cere anchetarea conducerii de la Drumuri Naționale
Åeful administrației județene a solicitat procurorului general al României, Laura Codruța Kovesi să se autosesizeze și să cerceteze pentru infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale. De asemenea, a solicitat Parlamentului să fie instituită o comisie care ancheteze de ce nu s-a intervenit pe drumurile naționale, fiind pusă în pericol viața a zeci de mii de români. Marian Oprișan a afirmat că Vrancea este cel mai important nod rutier din Sud – Estul României, cu o rețea de 513 kilometri de drumuri naționale, iar CNADNR se ascunde în spatele codului portocaliu și nu intervine de șase zile pe drumurile naționale din Vrancea.
„Solicit public, procurorului general al României, doamna Laura Codruța Kovesi să se autosesizeze și să cerceteze pentru infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, conducerea CNADNR care, vădit, se ascunde în spatele codului portocaliu și nu au intervenit de șase zile pe drumurile naționale din Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.
33 de localități fără curent electric
Președintele Consiliului Județean a acuzat CNADNR și Comandamentul Național pentru Situații de Urgență că „se ascund în spatele codului portocaliu punând în pericol viața miilor de cetățeni, atât din județul Vrancea cât și din cele 12 județe paralizate de intemperii”. „Sunt cetățeni care nu mai au ce mânca, familii care nu mai au medicamente. Avem 33 de localități care nu mai au energie electrică, iar acolo sunt cetățeni aflați în imposibilitatea să se încălzească, nu le mai funcționează centralele, nu mai funcționează niciun obiect casnic. Fără să mai spun de alimentările cu apă din aceste localități care s-au oprit, iar cetățenilor le lipsește acest bun elementar, apa potabilă”, a afirmat președintele Consiliului Județean.
Utilajele Consiliului Județean nu pot interveni pe drumurile naționale
Marian Oprișan a explicat că, la acest moment, nu există cadru legal care să permită intervenția utilajelor contractate de Consiliul Județean pentru deszăpezirea drumurilor naționale. „Dacă noi, Consiliul Județean, am interveni cu utilajele noastre, la primul control al Curții de Conturi a României privind descărcarea de gestiune pentru anul 2012, Marian Oprișan ar merge imediat, printr-un raport, la Direcția Națională Anticorupția a domnului Traian Băsescu. Ar însemna că am deturnat fonduri din bugetul județului Vrancea pentru alte scopuri. Alte scopuri înseamnă deszăpezirea drumurilor aflate în administrarea CNADN”, a afirmat președintele Consiliului Județean.
Drumuri deschise măcar pentru aprovizionare
În Vrancea, ieri a fost o zi în care se putea interveni pe câteva sectoare de drum național și s-ar fi putut asigura o cale de acces măcar pentru transporturile de marfuri pentru magazine. Drumurile naționale puteau fi, în continuare, închise, dar era asigurat fluxul de mărfuri, de aprovizionare pentru populație. „Mărfurile pot trece în convoi pe DN 2, dar cum ajung la localitățile aflate pe parcursul celor 513 kilometri de drumuri naționale? Nu ajunge nimeni, iar oamenii sună cu disperare la autoritățile locale și la Consiliul Județean. Noi suntem legați de mâini și de picioare pentru că Guvernul nu vrea să își facă datoria”, a precizat Marian Oprișan.