Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794
Ediția: Joi 16 ianuarie 2025 Nr. 6794

Adolescenţii faţă în faţă cu lumea


   Åžtirile de la ora 19 nu își fac loc în lista de priorități ale unui adolescent. Serialele, filmele romantice sau inspirate din viața de liceu sunt mult mai importante decât un jaf sau o reformă politică. Plăcerea, delectarea, acțiunea întrec nevoia de a fi informat într-o lume atât de complexă și schimbătoare. Mai toți tinerii își creează o lume proprie, depărtată de viața reală, aceea de dincolo de școală, casă și petreceri. Toți trăiesc într-o lume în care bucuria, intrigile și idilele sunt la ordinea zilei.

De ce să mă obosesc?

   Deocamdată, încă mai observ că, la cei 18 ani împliniți, părinții, bunicii, prietenii mai vârstnici nu au încetat să-mi poarte de grijă. Åžtirile sunt atent selectate din buletinele informative și la cină, când petrec puțin timp cu mama, aceasta are grijă să strecoare printre glume și povestiri câte o noutate. Astfel, chiar dacă nu urmăresc cu regularitate știrile, am mereu ochii larg deschiși asupra dinamicii evenimentelor. Acesta nu e un caz general și din păcate, indiferența față de ce se întâmplă în jur nu e o simplă cochetărie, ci poate avea repercusiuni drastice asupra calității relațiilor.

Ä‚ăăă… Steve Jobs?

   La o lună de la moartea lui Steve Jobs, în clasă încă mai erau persoane care nu bănuiseră că acest geniu al informaticii murise, ba unii abia își aminteau ceva în legătură cu acest nume obscur. Situația în sine nu e spectaculoasă, dar ochii măriți de stupefacție ai profesorului de la catedră și murmurul dezaprobator al colegilor mai informați m-au amuzat teribil. Așa cum despre Facebook circulă o vorbă de duh, conform căreia dacă nu ai cont, nu ai viață, în același mod se poate spune și despre o persoană lipsită de interes pentru cotidian. Deci, nu ai habar, nu ai nimic!

La ce bun?

   De la respect până la o orientare mai precisă în existența de zi cu zi, știrile ajută la trezirea adolescentului din somnolența unei rutine pe cât de distractive, pe atât de periculoase. Nu totul se rezumă la un Martini, la un manual de istorie sau la o teză la română. Dacă din ce în ce mai mulți elevi ar fi informați despre revoltele din Libia, războiul din Kandahar, protestele la nivel național sau scutul antirachetă, o lucrare la limba latină nu ar mai căpăta proporțiile unui balaur. Dintr-o dată, toți am avea un alt termen de comparație. O notă de 4 nu se compară cu un atentat terorist și orice altă dramă din viața noastră fragedă nu ar mai fi așa de mare pe cât părea înainte.

Beneficii suplimentare

  Åžtirile mai prezintă un avantaj: pot fi folosite în scop terapeutic. În cazul unei despărțiri dureroase de un băiat, adolescenta, prin vizionare regulată de buletine de știri, se poate delecta cu variatele crime comise din dragoste, descărcându-și furia fără a periclita viața sau nervii celui care a îndrăznit să-și vadă mai departe de drum. Chiar și părinții se vor declara de-a dreptul impresionați de un adolescent cu simțul realității. A-l surprinde pe un tată cu o știre politică pe care a omis-o e o mare victorie. Pe moment, va absorbi informația fără a da semne clare de satisfacție, dar dacă banii de buzunar pe o lună s-au înmulțit considerabil, nu căutați explicații mai adânci. E clar, informația înseamnă putere, chiar și în familie!
   De aceea, de acum încolo nu voi mai ezita să deschid televizorul la oră fixă. În loc să mă gândesc la cineva drag, amăgindu-mă că mă iubește tocmai în momentul acela, îmi voi spune cu o deplină luciditate: „A venit timpul să știu ce se mai petrece în lumea asta largă!”.     

Cristina STANCU
Colegiul Național „Unirea”, Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?