Ediția: Vineri 17 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Vineri 17 ianuarie 2025 Nr. 6795

0,61 lei/kilogram, preţul grâului din arendă


   Prețul mediu al grâului care va fi luat în calcul la stabilirea impozitului pentru arendarea terenurilor este de 0,61 lei/kilogram. Costul a fost stabilit la ședința ordinară a Consiliului Județean din această săptămână.
   Impozitul pe veniturile din arenda unui hectar de teren înseamnă, de cele mai multe ori, un impozit pe câteva sute de kilograme de grâu. Arenda este modică pentru zonele unde productivitatea este redusă și nu există mari producători agricoli, de exemplu Vânători. În schimb, pentru localitățile din sudul județului, precum Măicănești, Bălești, Ciorăști, arenda crește direct proporțional cu numărul fermierilor care vor să lucreze cât mai mult teren. De exemplu, la Bălești, arenda ajunge la circa 700 kilograme grâu la hectar.
   Modul în care este calculat impozitul pe venitul din arendarea terenurilor este precizat în Ordonanța de Urgență 125 din 2011. Astfel, venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din ve-nitul brut a cheltuielilor „determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut”. Acesta este prevăzut în contractul încheiat între proprietarul terenului și arendaș. „Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final. Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut”, se arată în OUG 125 din 2011.
   Dacă arenda se exprimă în natură, „evaluarea în lei se va face pe baza unor prețuri medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal”.
   Arendatorul poate opta pentru determinarea venitului net în sistem real, caz în care impozitul se stabilește de către organul fiscal. Contractele de arendă trebuie înre-gistrate în termen de 15 zile la Finanțe. „Contribuabilii care obțin venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de 15 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent”, se arată în actul normativ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?