Calitatea aerului din Focșani se mai poate consulta doar în rapoartele Agenției pentru Protecția Mediului (APM). Panoul de lângă Magazinul Milcov ar trebui să afișeze tot felul de temperaturi și concentrații în aerul respirat. Nu se mai întâmplă asta din anul 2010. Chiar dacă pentru acest panou au fost cheltuiți din banii statului peste 16.000 de euro, aparatul s-a defectat la numai un an după ce a ieșit din garanție.
Una din obligațiile asumate de țara noastră în vederea implementării directivelor UE a fost crearea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. „În anul 2006, Ministerul Mediului și Pădurilor a predat către APM Vrancea printr-un proces verbal de predare – preluare stația de monitorizare a calității aerului de fond urban VN1, cu toate echipamentele componente. Panoul exterior amplasat în fața magazinului Milcov care reprezintă sistemul informațional pentru pubilc, este unul dintre echipamentele componente ale stației VN1. Costurile achiziționării acestei stații de monitorizare a ca-lității aerului cu toate echipamentele aferente au fost suportate de către Ministerul Mediului și Pădurilor”, ne-a transmis Paul Giurcă, directorul APM Vrancea. Cu alte cuvinte, românii au plătit un echipament și un serviciu de care nu beneficiază.
Panoul a fost montat în decembrie 2007 și a fost dat spre folosință APM Vrancea în anul 2010, luna iunie. În următoarea lună, panoul s-a stricat și nici nu mai era în garanție din anul 2009. Astfel, APM s-a îmbogățit cu un sistem de informare stricat. Giurcă susține că întreținerea și remedierea defecțiunilor apărute reprezintă subiectul contractului încheiat între Minister și firma care a montat panoul. Ministerul și firma au fost informate încă din iulie 2010 printr-un formular de intervenție tehnică că panoul s-a stins de tot. Åi azi e la fel. De atunci, 16.000 de euro stau fără rost în centrul orașului și așteaptă o minune. Totuși, în luna octombrie 2011 reprezentantul firmei care asigură întreținerea și remedierea defecțiunilor a înlocuit piesa defectă, dar panoul tot nu merge. „S-a constat o altă defecțiune, cel mai probabil la placa de bază”, ne-a precizat Giurcă. Remedierea se va finaliza când va vrea Ministerul să dea bani. Deocamdată nu!
Prin urmare, prin „grija” Guvernului, în a cărui subordine se află și APM Vrancea, nu putem ști care este cantitatea de dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon sau de pulberi în suspensie care se află în aerul pe care îl respirăm.