Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Prestaţiile sociale, raportate la Indicatorul Social de Referinţă


Începând cu acest an, toate prestațiile sociale se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR), iar actualele 54 de prestații vor fi reduse la 9 tipuri de alocații, indemnizații și facilități, potrivit noii Ordonanțe de Urgență care modifică și completează unele acte normative ce reglementează acordarea de prestații sociale. Pentru anul în curs, valoarea ISR a fost stabilită la 500 lei. Astfel, se instituie venitul minim de inserție prin unificarea actualului venit minim garantat, a alocației pentru susținerea familiei și a ajutorului pentru încălzirea locuinței, venit care se va aplica din 2013. La cuantumul actual se mențin: alocația de stat pentru copii, alocația de plasament, indemnizația lunară de hrană HIV/SIDA, ajutorul pentru persoanele refugiate, ajutorul de urgență (care va cuprinde inclusiv ajutoarele financiare și cele pentru tratamente în străinătate), facilități (respectiv contribuțiile de asigurări de sănătate, transport persoane cu dizabilități, subvenționare dobânzi credite pentru persoanele cu dizabilități).
La același cuantum rămân și indemnizațiile, stimulentele și ajutoarele pentru creșterea copilului. Acestea se mențin din prestațiile actuale care privesc indemnizația pentru creșterea copiilor și stimulentul lunar (OUG nr.111/2010) și cele șapte tipuri de indemnizații și ajutoare care se acordă persoanelor care au în îngrijire copii cu handicap cu vârste cuprinse între 0-7 ani, acordate în baza Legii nr.448/2006. Din anul 2013 se instituie indemnizația pentru persoane cu nevoi speciale, prin modificarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În momentul de față, alocația pentru copii este de 42 de lei lunar, cea pentru copii cu handicap 84 lei și 200 de lei primesc drept alocație copiii cu vîrsta între 0-3 ani. Totodată, venitul minim garantat este de 125 lei pentru persoana singură, 225 lei pentru familiile formate din două persoane, de 313 lei beneficiază familiile formate din trei persoane și de 390 lei, familiile cu patru membri. Pentru familiile formate din cinci persoane venitul minim garantat este de 462 lei lunar, iar pentru fiecare persoană în plus față de cinci, la această sumă se adaugă câte 31 de lei. Cu excepția beneficiarilor alocației de stat pentru copii, toți ceilalți beneficiari de prestații sociale care nu își plătesc taxele și impozitele locale pot fi suspendați din plată pe o perioadă de până la cinci luni. În momentul în care fac dovada achitării datoriilor vor fi repuși în plată, urmând să primească și suma cuvenită pe perioada suspendării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?