Lotrii de păduri și-au făcut de cap în Vrancea, arată o monito-rizare pentru anul trecut a controalelor derulate de structurile silvice din județ și trimisă Ministerului Mediului și Pădurilor. Prejudiciul depistat se ridică la peste un milion de lei, iar volumul de lemn tăiat ilegal depășește 6.500 metri cubi. Adică o cantitate dublă față de cât s-a depistat în pădurile din județ în 2010.
Peste 6.500 metri cubi de lemn este volumul arborilor tăiați ilegal care au fost depistați de pădurarii vrânceni. Jumătate din această cantitate a fost depistată de silvicultorii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Focșani. Celelalte controale au fost efectuate de pădurarii Direcției Silvice Vrancea și ai ocoalelor private din județ.
Ar fi nevoie de aproape patru sute de camioane pentru a transporta această cantitate de lemn tăiat ilegal în pădurile județului. Comparativ, este un volum aproape dublu față de cel depistat în 2010 când au fost găsiți 3.302 metri cubi. Conform monitorizării transmise Ministerului Mediului și Pădurilor, silvicultorii vrânceni au efectuat 4.466 controale în 2011, fiind verificate 46 de sesizări. În urma controalelor au fost realizate 200 de sesizări penale pentru infracțiuni, cercetările fiind preluate de procurorii Parchetului din Vrancea.
Aceste cazuri au ajuns pe rolul instanțelor de judecată, magistrații urmând să stabilească dacă a fost încălcată sau nu, legislația românească. Valoarea prejudiciului constatat prin aceste tăieri ilegale se ridică la peste un milion de lei, adică peste zece miliarde lei vechi. Cel mai mare prejudiciu a fost constatat de inspectorii ITRSV, respectiv 943 mii lei. În același timp, pădurarii au aplicat 655 de contravenții, cu o valoare totală de aproape 600 mii lei. Au fost confiscați 757 metri cubi de lemn, din care 221 metri cubi reprezintă lemn de lucru și 482 metri cubi lemn de foc.
Nu în ultimul rând, în 2011 au fost confiscați 1.019 pomi de Crăciun pentru care nu existau documente legale. De menționat că verificările derulate de ITRSV au vizat atât pădurile private cât și cele de stat, administrate de Direcția Silvică.
Combinația ilegală pentru defrișarea pădurilor
Una dintre cele mai mari afaceri cu lemn tăiat ilegal s-a desfășurat în pădurile de pe raza Ocolului Silvic Soveja. În afacere au fost implicați un om de afaceri, Florin Iuga, din Reghiu, și un inginer de la ITRSV, George Răduță. Cei doi au fost arestați anul trecut pentru tăiere ilegală de arbori și, ulterior, au fost trimiși în judecată de procurori. Pentru a scăpa de acuzația privind evaziunea fiscală, Florin Iuga a decis să plătească prejudiciul creat bugetului de stat. Acesta era de aproximativ 8.000 de lei, respectiv impozitul pe profit, în valoare de 1.600 de lei și 6.500 de lei impozit pe dividende. Atât el cât și inginerul George Răduță au rămas cu acuzația de instigare la tăiere ilegală de arbori.
În ceea ce-l privește pe Iuga, procurorii spun că în 2011 acesta a exploatat material lemnos din mai multe suprafețe de pădure de pe raza Ocolului Silvic Soveja. Astfel, afaceristul i-a determinat pe angajații săi să taie ilegal arbori nemarcați, din trei suprafețe de pădure. Prejudiciul total se apropie de 600 de mii de lei. Ocolul Silvic Soveja s-a constituit parte civilă în dosar.