Comitetul Olimpic și Sportiv Român a aflat câți bani i-au fost alocați de la bugetul statului pentru acest an. „Am primit o treime din cît am cerut. Cu acești bani, forul olimpic român va putea funcționa doar pînă în iunie”, a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, for ce a solicitat 20 de milioane de lei și a primit 7,3 milioane de lei. „Cred că se dorește desființarea Comitetului pentru că altfel nu înțelegem de ce într-un an în care sportivii români participă la două Olimpiade, la cea a tineretului, care tocmai s-a încheiat, și la cea de la Londra, COSR primeste un pic mai mulți bani decît o federație sportivă”, a mai spus oficialul, precizînd că este posibil să se renunțe la finanțarea celor 16 centre olimpice de juniori aflate în subordine.
Octavian Morariu, președintele COSR, a convocat pentru ieri un Comitet Executiv de urgență. „Cine a împărțit banii sportului românesc trebuie să-și asume responsabilitatea! Nu e normal ca federația de lupte, care nu a calificat nici un sportiv la Olimpiadă, să primească mai mulți bani decât cea de scrimă, care a adus singurul titlu mondial din 2011”, a spus Ioan Dobrescu, secretar general al COSR.
Performanță contra sume minime
De neînchipuit este că bugetul total a scăzut față de precedentul an olimpic cu aproximativ două milioane de euro. Cascada de anomalii îți mai consumă câțiva pași până la linia de finiș, COSR primind cu uluială, cu 195 de zile înaintea debutului JO, bugetul pentru Alin Moldoveanu, Constantina Diță, Alina Dumitru, Sandra Izbașa, Ana Brânză, Geta Andrunache, Viorica Susanu și ceilalți reprezentanți. „Este un buget la jumătate față de cerințele noastre, vă dau și un exemplu. La Jocurile Olimpice ale Tineretului de la Innsbruck, din 100 % Ministerul Finanțelor ne-a aprobat 48 la sută din buget, care a rămas, doar la 15% după avizul ANST. Cred că asta spune totul. Suntem într-un an olimpic și tot efortul trebuie să se îndrepte acum către Londra”, a mai spus Ioan Dobrescu, secretar general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret a dat publicității bugetele federațiilor naționale pentru anul 2012. Deși forurile naționale solicitaseră în total aproape 145 de milioane de lei (35 de milioane de euro), ANST a aprobat doar 65,6 milioane de lei! Cu toate acestea, majoritatea șefilor sunt mulțumiți, urletul indignării răsunând doar din sediul federațiilor minimalizate, dar și din curtea COSR.