Vrâncenii care lucrează la temperaturi scăzute trebuie să primească, din partea patronilor, ceai fierbinte și echipament de protecție. De asemenea, trebuie să facă pauze pentru refacerea capacității de termoreglare. Angajatorii care nu pot îndeplini aceste cerințe pot decide reducerea duratei de lucru.
Potrivit legii, în perioadele cu temperaturi sub -20 grade Celsius sau temperaturi care, corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure condiții minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber: distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacității de termoreglare, scop în care se vor asigura spații fixe sau mobile de microclimat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecție.
În situația în care angajatorii nu pot asigura aceste condiții, vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai sala-riaților, măsuri în vederea reducerii duratei zilei de lucru sau pentru întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuității activităților în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, măsuri ce vor fi stabilite dacă temperaturile scăzute extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutiv.
Angajatorul are obligația să ia măsuri pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extreme, trebuind să asigure examenul medical la angajare, precum și controlul medical periodic pentru depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute și să treacă, după posibilități, în alte locuri de muncă sau să reducă programul de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
Sancțiunile contravenționale care se pot aplica în astfel de cazuri sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, dar în cazul încălcărilor grave ale legislației privind securitatea și sănătatea angajaților, inspectorii de muncă pot dispune sistarea activității agenților economici până la remedierea măsurilor dispuse.