Mâncarea prăjită în ulei de floarea soarelui sau de măsline poate să nu fie dăunătoare pentru inimă, ceea ce nu este însă valabil și pentru alimentele prăjite în untură sau alte grăsimi.
Cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Madrid au monitorizat dietele a 40.757 de adulți, timp de 11 ani, perioadă în care au avut loc 606 incidente cardiace și 1.134 de decese. Participanții au fost întrebați ce mănâncă pe parcursul unei săptămâni obișnuite și cum este preparată mâncarea, potrivit unui studiu spaniol.
La final, cercetătorii nu au putut asocia incidentele cauzate de afecțiuni cardiace cu mâncarea prăjită din dietă. Aceasta se explică prin tipul de ulei în care este pregătită mâncarea, consideră specia-liștii. „Una peste alta, mitul conform căruia mâncarea prăjită este în general dăunătoare pentru inimă nu este susținut prin dovezi”, a spus profesorul Michael Leitzmann de la Universitatea Regensburg din Germania. „Însă acest lucru nu înseamnă că mesele dese cu pește prăjit și cartofi prăjiți nu vor avea consecințe asupra sănătății”, continuă el.
„Înainte să punem mâna pe tigaie, este important să ținem seama de faptul că acest studiu a fost făcut pe baza dietei medite-raneene și nu a celei brita-nice, cu pește și cartofi prăjiți. Dieta noastră din Marea Britanie este diferită de cea din Spania, deci nu putem spune că acest studiu va avea același rezultat la noi”, a spus Victoria Taylor, nutriționistă specializată în sănătatea inimii la British Heart Foundation.
Dieta mediteraneană este de multă vreme apreciată pentru beneficiile pe care le-ar aduce sănătății, fiind săracă în grăsimi, bogată în fibre, fructe și legume proaspete și pește. Numeroase studii au arătat că o astfel de dietă echilibrată poate reduce riscul de cancer sau boli de inimă.