Orice cantitate de alcool consumată în timpul sarcinii are ca rezultat o creștere a riscului ca fetusul să se nască cu defecte sau boli, însă acest risc este și mai mare atunci când femeile însărcinate consumă alcool în cea de-a doua jumătate a primului trimestru al sarcinii, conform unui nou studiu.
Cu fiecare pahar de alcool consumat de viitoarea mamă în această perioadă, copilul întâmpină un risc cu 25% mai ridicat să se nască cu buza diformă, cu 12% mai ridicat să aibă un cap mai mic decât normal și respectiv un risc cu 16% mai mare să aibă o greutate sub cea normală la naștere. „Mesajul important este că nu există un nivel minim de alcool al cărui consum să nu mărească acești factori de risc”, susține autorul studiului, Dr. Christina Chambers de la University of California din San Diego. „Concluziile acestui studiu confirmă recomandarea generală a medicilor privind evitarea completă a consumului de alcool în perioada sarcinii”, a mai adăugat ea.
În cadrul acestui studiu, Christina Chambers și colegii săi au analizat datele medicale aparținând unui număr de 992 de femei însărcinate care au avut pro-bleme cu consumul de alcool în timpul sarcinii, în perioada 1978 – 2005.
Aceste femei au fost solicitate pentru a participa la acest studiu și au răspuns unui chestionar telefonic cu privire la nivelul consumului de alcool din perioada în care au fost însărcinate dar și cu privire la sănătatea copiilor pe care i-au născut. Astfel, un consum mai ridicat de alcool în perioada de sarcină este legat de un risc mai ridicat ca nou-născutul să aibă ca-racteristicile fizice asociate sindromului alcoolic fetal – prin-tre care capul de dimensiuni mai mici decât cele normale, precum și forme mo-dificate ale ochilor și buzelor. Astfel de simptome su-gerează de obicei și existența unor traume de ordin neurologic la copii.
O anumită perioadă a sarcinii este mai expusă acestui risc decât celelalte. În timpul celei de-a doua jumătăți a primului trimestru de sarcină, fiecare pahar de băutură consumat într-o zi mărește cu 25% riscul ca micuțul să se nască cu trăsături faciale anormale în ceea ce privește buza superioară.
Prin contrast, consumul de alcool în perioada celui de-al treilea trimestru al sarcinii pare să afecteze doar mărimea copilului la naștere.
Evident că acest risc se manifestă diferit de la mamă la mamă. „Chiar dacă am identificat 10 femei care în timpul sarcinii au consumat 250 de ml. de vodcă pe zi, doar 5 dintre copiii acestor femei s-au născut cu deficiențe asociate sindromului alcoolic fetal, pentru că sunt și alți factori care influențează gradul de risc”, explică coordonatoarea stu-diului. Printre acești factori se numără dieta zilnică a mamei, nivelul său de grăsime din organism, anumite particularități genetice, precum și alți factori de mediu, explică și prof. Ed Riley de la San Diego State University, un alt cercetător care studiază riscurile expunerii prenatale la alcool.
Concluziile acestui nou studiu sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Alcoholism: Clinical and Experimental Research.