Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Vrâncenii au dat opt milioane de euro în contul taxei de poluare


Peste 35 milioane de lei, adică peste 8 milioane euro, au plătit vrâncenii către bugetul de stat în contul taxei de po-luare, sub diferitele ei denumiri, începând cu 2007.
Oficialii Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea au arătat că cei mai mulți bani au fost încasați în 2010, respectiv peste zece milioane lei. În schimb, în cei aproape cinci ani de la introducerea taxei de poluare, statul a restituit puțin mai mult de patru milioane de lei cetățenilor, fie în baza modificărilor modului de calcul, fie în urma proceselor. 
Taxa auto a fost contestată încă de la introducere, din cauza nivelului ridicat, dar și a discriminării create între mașinile autohtone și cele aduse din import. Deoarece proprietarii de autoturisme câștigau pe bandă rulantă procesele împotriva statului român, guvernanții PDL-UDMR au decis să extindă aplicarea taxei și la autoturismele deja înmatriculate în România, care sunt vândute începând cu 13 ianuarie 2012 și pentru care nu a fost plătită taxa de înmatriculare.
În loc să elimine taxa, guvernanții au decis să îi oblige pe toți românii care își cumpără mașină, nouă sau se-cond hand, să plătească taxa. Sunt luate în calcul inclusiv mașinile scutite de taxă până în 2009. De exemplu, pentru o Dacia Logan 1.4 benzină din 2005, taxa de poluare depășește o mie de euro, în timp ce prețul unui asemenea autoturism nu depășește trei mii euro pe piața second hand. Mai gravă este situația autoturismelor Dacia. Astfel, pentru o Dacie din 1998, taxa de poluare ajunge la 3.300 euro, de trei ori cât prețul mașinii.
Vrâncenii care și-au cumpărat autoturism în 2011 pot solicita restituirea unei diferențe de bani care ajunge până la 25%. Astfel, în cazul în care taxa de poluare achitată începând cu 1 iulie 2008 până la data intrării în vigoare a noii legi „este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule calculată la cursul de schimb aplicabil la momentul înmatriculării în România, se pot restitui sumele reprezentând diferența de taxă plătită, numai către titularul obligației de plată”.
Conform normelor metodologice de aplicare a noii legi, 9 din 2012, sumele se restituie la cererea contribuabilului persoană fizică sau juridică prin depunerea unei cereri de restituire. „La cererea de restituire se anexează, în original sau în copie documentul doveditor al plății taxei de poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia precum și copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora”, au precizat reprezentanții DGFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?