Vrâncenii care vor să-și cumpere un autoturism second hand, adus din străinătate în ultimii patru ani, trebuie să solicite vânzătorului o dovadă că nu a fost restituită taxa de poluare. Cei care nu sunt atenți la acest detaliu riscă să achite o sumă considerabilă către Finanțe ca taxă de poluare. Potrivit finanțiștilor vrânceni, nu mai puțin de 488 de vrânceni au câștigat în instanță restituirea sumei totale de 2,3 milioane lei reprezentând taxa de poluare sub diferitele ei de-numiri. „În cazul în care proprietarului plătitor i s-a restituit taxa în baza unei hotărâri judecătorești cumpărătorul care dorește înmatricularea mașinii după 13.01.2012 are obligația plății noii taxe”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției de Finanțe, Camelia Micheș.
Reprezentanții fiscului au precizat că, dacă nu a fost restituită suma plătită ca taxă de poluare sau va-loarea reziduală a acesteia, va fi eliberat un document care să evidențieze această situație. „Documentul se prezintă la serviciul de înmatriculări. Acest document precum și procedura de solicitare și eliberare urmează a fi aprobate prin ordin comun al MFP și Mi-nisterului Mediului”, au explicat reprezentanții DGFP.
Această procedură este însă destul de greoaie, în special dacă se ține cont că unele mașini au fost cumpărate din alte județe și trebuie solicitată această dovadă doar de la persoana care a plătit taxa de poluare.
Ca de obicei, guvernanții s-au gândit să vină în sprijinul cetățenilor abia după ce au publicat actul normativ. De altfel, ei nici nu au așteptat să fie dezbătute public normele de aplicare a legii taxei de poluare în perioada prevăzută de lege. Finanțiștii au precizat că, în perioada următoare, „urmează să fie organizată o bază de date centrală cuprinzând restituirile în baza hotărârilor judecătorești și restituirile de va-lori reziduale”.