Manifestări pentru sărbătorirea a 153 de ani de la Mica Unire

0
1016


Președintele României, Traian Băsescu, președinții partidelor parlamentare, președinții celor două camere ale Parlamentului și mai mulți miniștri au fost invitați să participe la manifestările organizate la Focșani și dedicate aniversării a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române. De asemenea, administrația județeană a trimis invitații și președinților de Consilii Județene din Regiunea Sud-Est. Manifestările dedicate aniversării a 153 de ani de la Mica Unire se vor desfășura în Piața Unirii din Focșani.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că la manifestările organizate în acest an la Focșani, cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la Mica Unire, au fost invitate toate oficialitățile de prim rang ale statului român, așa cum s-a întâmplat în fiecare an. „24 ianuarie este ziua în care, an de an, sărbătorim Unirea Principatelor Române, sau așa cum mai este cunoscut acest eveniment, Mica Unire, care a stat la baza Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Este o zi de sărbătoare națională, plină de încărcătură istorică, pe care o vom marca așa cum se cuvine și anul acesta. În acest context, și ca în fiecare an, Consiliul Județean Vrancea a lansat invitații oficiale către Președinție, Guvern, ministere, președinții partidelor parlamentare, președinții celor două camere ale Parlamentului, președinți de consilii județene, pentru a participa la aceste manifestări. Toți cei care vor răspunde invitației noastre vor participa la evenimente deosebite care vor marca împlinirea a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române. Prin organizarea acestor manifestări nu facem altceva decât să respectăm istoria și simbolurile naționale”, a afirmat Marian Oprișan.
Programul manifestărilor dedicate împlinirii a 153 de ani de la Unirea Principatelor Române va începe, marți, 24 ianuarie, la ora 11.00, cu un simpozion. Începând cu ora 12.00, în căsuțele din Parcul Central se va deschide un târg al meșterilor populari. Cei care vin în Piața Unirii vor putea vedea pe viu cum se face o mască tradițională de la Nereju, cum țes femeile de la Soveja și Cîmpuri la război, sau cum se cioplesc în lemn lingurile tradiționale sau formele pentru cașul afumat. Totodată, cei interesați vor putea cumpăra produse culinare tradiționale, respectiv dulcețuri din munții Vrancei și caș afumat de la Soveja și Negrilești.
De la ora 14.00, fanfara militară va cânta în Parcul Central. Începând cu ora 15.00, pe scena amplasată în Piața Unirii va avea loc un concert coral la care vor participa Corul Pastorala și Corul Ghe. Tătărăscu.

Participanții vor dansa Hora Unirii

La ora 15.30 va avea loc festivitatea de premiere a liceelor care au participat la concursul „Unirea Principatelor în context european”. La acest concurs sunt înscrise colegiile Alexandru Ioan Cuza, Unirea și Mihail Kogălniceanu din Focșani și Liceul Alexandru Ioan Cuza din Panciu. Fiecare unitate de învățământ va trebui să desemneze câte o echipă formată din trei elevi și coordonată de un profesor, care va realiza câte un film de cinci minute cu tematica mai sus amintită. Filmele vor fi vizionate de un juriu ce va stabili care va fi cel mai bun.
De la ora 16.00, pe scena din Piața Unirii vor urca trei artiști de muzică populară, din Ardeal, Muntenia și Moldova, care vor susține un  recital folcloric.
Tot la aceeași oră este așteptat să sosească și președintele României, Traian Băsescu, care va primi onorul de la Regimentul de Gardă București.
Ulterior va avea loc un  moment artistic evocator al evenimentului istoric de la 24 ianuarie 1859. După acest moment, cei trei artiști vor urca din nou pe scenă, iar participanții vor fi invitați să intre în Hora Unirii.
Manifestările se vor încheia cu retragerea cu torțe, moment organizat cu militarii din Garnizoana Focșani. Cu ocazia sărbătoririi Micii Uniri, organizatorii vor împărți celor prezenți fulare tricolore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here