La ceasornicarul de origine română Dimitrie Vicovanu, care are un butic aranjat meticulos în cartierul diamantelor din Manhattan, vin să-și repare ceasurile nu numai celebrități ca violonistul Itzhak Perlman sau actorul Bill Cosby, ci este consultat chiar de celebra casă de licitații Sotheby. âDacă avem o piesă deosebit de dificilă, Dimitrie este persoana care ne trebuie. Există o categorie mică, dar foarte entuziastă de colecționari și clienți care cumpără și vând ceasuri pentru plăcerea lor și care apreciază arta micromecanică și geniul. Ei au nevoie de ceasornicari la fel de ta-lentați pentru a-și păstra colecțiileââ, spune John Reardon, șeful departamentului de ceasuri de la Sotheby.
Atunci când Sotheby din New York vrea să readucă la viață un ceas de aur Patek Philippe din 1930, care nu a mers timp de decenii, îl solicită pe Vicovanu.
Vicovanu, 73 de ani, un gentleman manie-rat din Lumea Veche, nu face numai reparații de ceasuri, le și restaurează. Se asigură că cadranul, cristalul, rotițele, arcurile, șuruburile și rubinele sunt înlocuite cu piesele originale sau, în cazul în care nu se mai poate, sunt refăcute manual pentru a arăta identic cu originalul. Un ceas poate avea până la 400 de piese.
Atunci când văduva uneia dintre cele 27 de victime moarte în accidentul de avion din 1992, în Flushing Bay, Aeroportul La Guardia, i-a dat ceasul soțului ei îmbibat cu apă, un Omega de aur vechi de 50 de ani, Vicovanu a fost capabil să-l facă să ticăie din nou.
Repararea ceasurilor a devenit un hobby pentru Vicovanu în anii adolescenței, în România, când a demontat și remontat ceasul deșteptător ieftin al bunicului său. Mai târziu, a reparat ceasuri pentru colegii de facultate și profesori, fapt care l-a ajutat să se întrețină. Începutul carierei a fost în arheologie, ca restaurator de artefacte. A învățat meseria de reparator de ceasuri vechi la ordinul guvernului comunist autocratic al lui Nicolae Ceaușescu, care l-a trimis la Lausanne, Elveția, să o învețe. Nu s-a mai întors în România, emigrând în SUA în 1979.