Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Misiunea salvării de vieţi, înlocuită de competiţia comercială


Proiectul Legii sănătății distruge sistemul integrat de urgență care rezolvă cazurile foarte grave, asigură o parte din sistemul de siguranță națională și de apărare a României împotriva dezastrelor, misiunea salvării de vieți fiind înlocuită de competiția co-mercială, a spus Raed Arafat.
Subsecretarul de stat Raed Arafat și Comisia de Urgență a Ministerului Sănătății au analizat, la sfârșitul săptămânii, timp de 12 ore, noul proiect al Legii sănătății supus dezbaterii publice până în 28 ianuarie. La finalul dezbaterii a fost redactat un document cu punctul de vedere al Comisiei privind sistemul de urgență. Raed Arafat a precizat că una dintre concluziile specialiștilor vizează faptul că sistemul integrat de urgență va fi distrus prin proiectul noii Legi a sănătății, din care dispar noțiunile de public și privat, conceptul de lucru în cazurile foarte grave fiind „competiția comercială”, adică bătălia pentru bani, în locul misiunii de până acum, cea de salvare de vieți. „Cine dă afară pe cine și cine câștigă piața față de cine”, a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat.
El a spus că cel mai mare risc prin noul proiect este acela că va fi distrus un sistem care acum funcționează bine, fără să se știe dacă ceea ce este pus în loc va merge sau nu, precum și care va fi impactul lui. „Al doilea risc este împrăștierea personalului, așa încât să nu mai avem servicii de calitate nici în public și nici în privat, pentru că personalul este foarte puțin. În unitățile de primiri urgențe avem lipsă de 42 la sută medici, iar la ambulanță, 20-25 la sută din totalul de personal”, a explicat Raed Arafat.

Mai mult, fondurile pentru asistența medicală de urgență sunt aceleași și în 2012, a mai precizat Raed Arafat. „Dacă aceeași sumă trebuie să fie împărțită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăți din sistem. Åži mai apare un risc, reacția la calamități va fi necontrolată, nestandardizată și ineficientă. Doar la un accident, dacă o să apară dintr-o dată trei furnizori concurenți și în final au de dus un singur bolnav pentru că doi nu vor să meargă la spital, firmele se bat între ele cine ia bolnavul. Pentru că va deconta numai cine va lua bolnavul”, a adăugat subsecretarul de stat.
El a mai spus că privații, chiar dacă vor veni cu zeci de ambulanțe sau zeci de elicoptere, după cum au explicat inițiatorii proiectului, vor dori să își amortizeze urgent investițiile. „Privații vor profit”, a adăugat Raed Arafat. „Se mai spune că brusc am putea avea 20 de elicoptere, zeci de ambulanțe în plus. Pe ce surse de finanțare. Pe finanțare privată, da, este în regulă și acum. Dar pe surse publice, de unde? Suntem întinși cât ne permite plapuma. Chiar dacă privatul vine și mă scutește pe mine acum de o cheltuială, el trebuie să o recupereze. Va da afară publicul. Pe partea de transport are 80 la sută și, de asemenea, asigură și consultații de urgență la domiciliu. Majoritatea transportului de dializă, transport interclinic aparține privatului”, a mai spus Raed Arafat.
El a adăugat că de fiecare dată când se stabilește creșterea numărul echipajelor și al elicopterelor, este studiată oportunitatea împreună cu colegii de la Ministerul de Interne. „Decidem ce putem face. Există planuri clare. În intervalul 2007-2011 am suplimentat cu aproape 40 la sută numărul echipajelor pe urgență la ambulanță și la SMURD. Totul a fost gândit. În urgență, atâta sunt fondurile, atât îmi pot permite. Nu sunt datorii și probeleme în urgență. Rata de salarii este cam de 63 la sută”, a mai spus Raed Arafat.
Comisa de urgență a Ministerului Sănătății se luptă pentru a menține în sistemul public partea strategică a urgenței, sistemul integrat care rezolvă cazurile grave și partea de siguranță și apărarea împotriva dezastrelor. „Ne luptăm pentru partea strategică a sistemului de urgență, care are o parte din sistemul de siguranță națională și o parte din cel de apărare a României împotriva dezastrelor. Acesta trebuie păstrat integral la stat, pentru că este funcțional, pornind de la 112, ambulanță, SMURD și UPU. Secretul bunei funcționări a sistemului de urgență din România este cuvântul integrat, au spus colegii francezi când au venit în București. Noua lege distruge sistemul integrat”, a adăugat Raed Arafat.
El a mai spus că noua lege distruge și UPU, ultimul bastion pentru pacient rămas deschis oricând, oricât, cu rol major în accidente și calamități. Proiectul spune că perio-dic Ministerul Sănătății va decide care Unități de Primiri Urgențe vor primi finanațare. „Dacă apar patru-cinci UPU-uri noi, de unde vor fi luați medici de urgență, pentru că nu sunt mulți. Luăm de la Floreasca, Universitar, Bagdasar, care acum au experiență și funcționează bine. Dacă vor fi luați medici din public și din privat, se destabilizează ambele sisteme și nu vor mai fi medici nici pentru SMURD și nici pentru elicoptere, că vor rămâne să lucreze în UPU. Impactul pe termen scurt este oprirea echipajelor SMURD de Te-rapie intensivă, pe termen lung, scăderea calității, punerea în pericol a vieții pacienților, plimbarea pacienților între UPU-uri private și publice. În final pierdem controlul pe sistem. Cade UPU, cade tot sistemul integrat”, a subliniat Raed Arafat.
El a precizat că există o le-gislație din 2006 foarte laborioasă care începe cu o lege de bază, cu capitole clare, sistemul de ambulanță pu-blic, SMURD, UPU, sistemul privat de urgență, și legislația secundară de sute de pagini, la a cărei elaborare s-a lucrat peste trei ani. „Mai implementăm încă”, a conchis subsecretarul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?