Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Medicina privată, alternativă la sistemul de stat


În Vrancea există aproximativ două sute de cabinete medicale private.  Județul nu duce lipsă nici de clinici private, ba chiar există și o maternitate privată. În schimb, nu există, deocamdată, niciun spital privat. Mulți medici lucrează și în mediul privat și în sistemul public, dar sunt și doctori care au optat definitiv pentru medicina privată.

Mediul rural vrâncean duce lipsă de cadre medicale, localnicii fiind nevoiți să se deplaseze kilometri buni pentru a beneficia de asistență medicală. Cinci comune nu au nici măcar medic de familie. Este vorba de Boghești, Năruja, Spulber, Valea Sării și Negrilești, unde, pentru a se asigura asistența medicală necesară localnicilor, vin medici din comunele învecinate, de câteva ori pe săptămână. Cabinetele de specia-litate pot fi numărate pe degete. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în mediul rural sunt doar patru cabinete private, mai exact: medicină generală, Radiologie Imagistică și Ecografie, Geriatrie și Gerontologie, și un cabinet care oferă servicii medicale în Ecografie, Homeopatie și Acupuntură.
Localnicii din comunele județului nostru pot apela însă la 36 de cabinete stomatologice. 

În mediul urban există aproximativ 200 de cabinete medicale private de diferite specia-lități, cele mai multe fiind specializate pe medicina dentară.
În municipiul Focșani există aproximativ 60 de cabinete private ale medicilor specialiști. Acestea oferă o gamă variată de specializări medicale, printre care: Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie, Oncologie, Homeopatie, Anatomie Patologică, Nefrologie, Urologie, Chirurgie Plastică, Kinetoterapie, Neuropsihiatrie, Oftalmologie, Pediatrie, ORL, Interne, Dermato-Venerologie, Imagistică, Ecografie, Radiologie, etc..
În orașul Panciu, comunitatea poate apela la opt cabinete medicale private, ce oferă specialități ca: Dermatologie, Pediatrie, Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, O.R.L., Oftalmologie și un laborator de analize medicale.
În orașul Adjud, cele nouă cabinete medicale private sunt specializate pe: O.R.L., Medicină Internă, Obstetrică-Ginecologie, Oftalmologie, Medicină Generală și Cardiologie.
În schimb, în Odobești, există un singur cabinet medical privat, specializat pe Medicină Internă, iar în Mărășești nu există niciun cabinet medical privat.
În municipiul Focșani sunt și cele mai multe cabinete stomatologice, mai exact 45. În Panciu sunt doar cinci cabinete, în Adjud sunt trei, iar în Mărășești și Odobești câte un singur cabinet.

Åži la stat și la privat

Deficiențele cu care se confruntă sistemul medical din România fac ca din ce în ce mai mulți medici să își deschidă și cabinete me-dicale private, deși continuă să lucreze și la stat. Din totalul cabinetelor medicale specializate, în 60% dintre ele activează medici care lucrează și în sistemul de stat. Aceștia spun că au ales să lucreze și în mediul privat din dragostea față de meserie și de pacienți, dar neoficial recunosc că și banii au fost factor decisiv.
Chiar și directorul Spitalului Județean, medicul ORL-ist Nicolae Moise, șeful secției ORL, deține un cabinet privat, alături de soția sa, Felicia Moise, medic de Planificare Familială.
Medicul O.R.L. – ist Rodica Antohi lucrează și în sistemul medical de stat, dar și în cel privat, având închiriat un spațiu în cadrul unui centru medical. Doctorița spune că avantajele practicării meseriei în cadrul unui centru medical privat sunt multiple, față de un cabinet medical individual, în primul rând pentru pacienți, care pot găsi o rezolvare mult mai diversificată a problemelor de sănătate pe care le au.  „Este mult mai bine să activezi în cadrul unui centru medical decât să fii izolat la un cabinet medical individual. Pacienții nu mai sunt nevoiți să se plimbe pe drumuri pentru a-și rezolva pro-blemele, având mai multe posibilități. Adresabilitatea este mult mai crescută. Am ales să lucrez și în mediul privat din dragoste față de meserie, pacienți și timp liber”, susține medicul Rodica Antohi.
Deși mulți vrînceni se plâng că medicii care activează în ambele sisteme de sănătate nu prea respectă programul de lucru de la stat, Compartimentul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, instituția care derulează controalele operative privind programul de lucru al medicilor, nu a găsit abateri. E adevărat, nici nu s-au prea omorât cu verificările. „În ultima perioadă, Compartimentul Control al CAS Vrancea nu a efectuat controale operative la cabinetele medicilor în vederea verificării programului de lucru, însă în cadrul controalelor tematice au fost analizate și aspectele referitoare la orele de lucru, nefiind găsite deficiențe la acest capitol”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.
Există și medici care au luat decizia să părăsească de tot sistemul medical de stat pentu a activa doar în cel privat. Doctorița Mărioara Merchea, medic ORL și pediatru, medicul endocrinolog Mariana Bețișor, medicul ginecolog Bogdana Lupu, medicul radiolog Constantin Buză, medicul oftalmolog Laurențiu Bodolan reprezintă doar câteva exemple.

Clinici cu duiumul, dar niciun spital privat

În Focșani există peste 10 clinici private, care oferă servicii medicale complexe, de la analize ale sângelui, la computer tomograf, ecografie, etc. Nu lipsește nici o maternitate privată, inaugurată la începutul anului trecut și care aparține medicului Marin Popescu, fostul șef al Secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean.
În schimb, nu există un spital privat care ar putea oferi vrâncenilor o gamă diversificată de servicii medicale la standarde europene. Vrâncenii sunt de părere că prezența clinicilor private este binevenită în județ, mai ales că sistemul medical de stat lasă de dorit. „Mă bucur că atunci când am o problemă de sănătate am de unde alege să mă tratez. În spitale te duci cu frică, deoarece medicii sunt prost plătiți, iar calitatea actului medical lasă de dorit. În clinicile private, medicii au altă sastisfacție, iar pacienții sunt tratați cum se cuvine. Ca să nu mai zic de aparatura medicală modernă cu care sunt dotate aceste clinici sau cabinete private. Ar fi indicat să se facă și un spital privat. Spitalele din județul nostru, ca și cele din țară, îți dau impresia de comunism. Prefer să mă tratez în sistemul privat deoarece am o mai mare încredere în actul medical, iar prețurile sunt asemănătoare, că la medicii din privat nu trebuie să le mai băgăm bănuți la buzunare”, este de părere Nicoleta Pușcașu.

Cabinetele private, autorizate de DSP

Cabinetele medicale private sunt auto-rizate sanitar de către DSP Vrancea. Pentru ca un medic să obțină autorizație sanitară trebuie să aducă la sediul DSP un dosar care cuprinde diferite acte, precum: cerere tip, memoriu tehnic al spațiului, planul de schiță, contractul de deșeuri me-dicale, autorizația de liberă practică, dotarea cu aparatură etc. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un cabinet medical prinvat pentru a fi autorizat sanitar sunt prevăzute în Ordinul 1338/2007.
După ce iau la puricat actele depuse la dosar, inspectorii sanitari fac un control și la cabinetul medical care solicită autorizația, iar, în caz că nu sunt găsite abateri de la normele în vigoare, în termen de 30 de zile eliberează autorizația sanitară. Inspectorii sanitari fac anual controale tema-tice prinvind condițiile igienico-sanitare din cabinetele medicale. În urma controalelor făcute în anii precedenți au fost găsite deficiențe pentru care s-au dat amenzi sau planuri de remediere, însă nu a fost închisă activitatea niciunui cabinet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?