Ortodocşii pe stil vechi serbează Ajunul Crăciunului

0
4699


Credincioșii ortodocși pe stil vechi se pregătesc pentru Ajunul Nașterii Domnului. În ziua de 7 ianuarie, credincioșii pe stil vechi oficiază slujba specifică pentru Nașterea Domnului. Decalajul de 13 zile face ca pentru enoriașii pe stil vechi, data de azi să fie de fapt 25 decembrie.
Singurul preot pe stil vechi din Focșani, Nicolae Onofrei, ne-a explicat care este motivul pentru care există două Nașteri ale Mântuitorului. „Diferențele sunt legate de cele 13 zile și celelalte canoane care s-au încălcat pentru că la un moment dat, postul Sfinților Apostoli, în urma calculelor, nu se mai putea ține. Calendarul iulian nu poate greși niciodată aceste zile pentru că Sfinții Părinți le-au lăsat pentru neschimbare”, ne-a declarat părintele Onofrei.
Tradițiile între credincioșii pe stil nou și stil vechi nu sunt foarte diferite. La fel, în ajunul Crăciunului se merge din casă în casă cu vestirea Nașterii Domnului, tipicul bisericesc după care se oficiază slujbele și Liturghia de duminică este si-milar, iar în cazul documentelor oficiale, data este cea admisă de calendarul pe stil nou. „Åži la noi se merge cu ajunul din casă în casă. Sărbătorile civile le ținem la fel ca cei pe stil nou. Astăzi (n.r. ieri) suntem pe data de 23 decembrie după calendarul pe stil vechi. În lume, dacă fac un document, trebuie să merg la fel cu lumea”, spune preotul Onofrei.
Parohia din Cartierul Obor numără aproximativ 170 de familii și a fost construită de curând. În prezent, însă se mai lucrează la interior. În județul Vrancea sunt lăcașe de cult pe stil vechi în mai multe localități și chiar mănăstiri și schituri. Mănăstirile, schiturile și paro-hiile din vecinătățile municipiului Focșani sunt încadrate în raza Episcopiei Cucova, cu sediul la Mănăstirea Cucova, județul Bacău, unde viețuiesc doi episcopi, Teodosie Brașoveanul și Antonie Ploieșteanul, membri componenți ai Sfântului Sinod al Bi-sericii Ortodoxe de Stil Vechi. La Bolotești există mănăstirea de maici, în vreme ce la Răcoasa și Caregna sunt schituri de călugări, iar biserici de mir sunt la Păunești, Păncești, Tâmboiești, Mărăști, Câmpuri și în alte zone ale județului.
Preotul Onofrei susține că în biserica pe stil vechi toate sărbătorile sunt prăznuite după calendarul Sfinților Părinți, stabilit la cel dintâi Sinod Ecunemic de la Niceea (325) și că nu este vorba despre o încăpățânare, ci despre o respectare a deciziilor luate atunci. Părintele este împotriva unirii între ortodocși și catolici și alte culte din lume pentru că, spune el, ideea formării unei noi religii, universale, aparține masonilor, tagmei iluminaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here