Spitalele clasificate în categorii superioare cu plan de conformare își pot rezolva problemele cel târziu până la sfârșitul lui 2012, potrivit unui proiect de ordin al Ministerului Sănătății care prevede prelungirea cu un an a termenului de valabilitate a clasificării provizorii. Proiectul de ordin prevede modificarea criteriilor de clasificare, care să permită includerea în categoriile I și II a spitalelor clinice aflate în centrele universitare, în care mai există și alte unități spitalicești, care pot să asigure permanența asistenței medicale în specialitățile deficitare spitalului solicitant.
În vederea asigurării continuității activității furnizate la nivelul unităților sanitare din categoriile I și II se impune prorogarea termenului de valabilitate a clasificării provizorii de la 31decembrie 2011 la 31 decembrie 2012, astfel încât criteriile minime obligatorii pentru categoria aprobată să poată fi îndeplinite avându-se în vedere noile prevederi legale, potrivit proiectului de act normativ.
O altă schimbare din criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcție de competență vizează faptul că unitățile sa-nitare din categoriile I și II pot contracta serviciile pe care nu le au de la alte spitale pentru cel mult trei specialități, față de numai două câte sunt în prezent, a declarat doctorul Călin Alexandru, director în Ministerul Sănătății. El a precizat că, spre exemplu, Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) nu are secții de pediatrie și petnru boli infecțioase, dar poate contracta aceste servicii prin alte unități sanitare.
În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară cu plan de conformare, cu condiția ca până la 1 ianuarie 2012 să fie rezolvate problemele din acest plan.