Dintre cele 11 sărbători legale prevăzute în Codul Muncii, în 2012 ne vom bucura de șapte zile libere, celelalte patru fiind în weekend.
Lista completă a sărbătorilor legale din 2012:
– 1-2 ianuarie, Anul Nou (duminică și luni);
– prima și a doua zi de Paști, 15-16 aprilie (duminică și luni);
– 1 mai, ziua internațională a muncii (marți);
– prima și a doua zi de Rusalii, 3-4 iunie (duminică și luni);
– Adormirea Maicii Domnului, 15 august (miercuri);
– 1 decembrie, ziua națională a României (sâmbătă);
– prima și a doua zi de Crăciun, 25-26 decembrie (marți și miercuri);
– persoanele care aparțin altor culte religioase decât cele creștine au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale.
Lista sărbătorilor legale ar putea fi completată cu alte două zile, 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 10 mai (Ziua Independeței). Cele două propuneri legislative au trecut la sfârșitul anului trecut de Senat și se află spre adoptare la Camera Deputaților, for decizional.
Semnatarii proiectului care ar putea transforma ziua de 30 noiembrie în sărbătoare legală arată, în expunerea de motive, că decizia ar fi un act firesc de celebrare a celui care, în calitate de apostol, „a înnobilat ființa națională a românilor”, acesta formând în Dobrogea primele comunități creștine și fiind considerat de Biserica Ortodoxă Română patronul spiritual al românilor.
Cât despre Ziua Independeței, inițiatorii proiectul susțin că „importanța zilei de 10 mai pentru istoria României este covârșitoare, ea fiind alături de zilele de 1 decembrie 1918, 24 ianuarie 1859 și 22 decembrie 1989 unul dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua națională a României până la data de 31 decembrie 1947”.