Consiliul Județean Vrancea a dat în judecată Guvernul și propune amânarea referendumului privind reorganizarea administrativ-teritorială. Decizia va fi luată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean de marți. Guvernul nu a răspuns adresei trimise de șeful administrației județene, Marian Oprișan, prin care a solicitat să i se comunice dacă există o inițiativă legislativă privind reorganizarea administrativ teritorială a județului Vrancea sau modificarea limitelor teritorial administrative ale acestuia.
Consiliul Județean Vrancea va dezbate în ședința ordinară de marți, proiectul de hotărâre privind amânarea organizării referendumului în vederea consultării cetățenilor privind oportunitatea desființării județulului Vrancea. În expunerea de motive se arată că data referendumului județean va fi stabilită după primirea unui răspuns oficial din partea Guvernului României. „Pentru a nu demara o acțiune cu implicații materiale, umane și financiare fara a se dovedi urgența acesteia, propun inițierea unui proiect de hotărâre privind amânarea organizării referendumului în vederea consultării cetățenilor din județul Vrancea privind oportunitatea desființării unității administrativ-teritoriale, județul Vrancea, pentru anul calendaristic 2012”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre.
În același document se mai arată că administrația județeană a dat în judecată Guvernul deoarece au trecut mai mult de 30 de zile de când a fost trimisă adresa la Guvern, dar nu a fost primit niciun răspuns. „Având în vedere că până la acest moment, deși au trecut mai mult de 30 de zile, nu ne-a parvenit un răspuns oficial în acest sens, am promovat la Curtea de Apel Galați acțiune în contencios administrativ ce are ca obiect obligarea Guvernului de a da un răspuns cererii noastre. În ceea ce privește data refe-rendumului județean, pro-pun ca aceasta să fie stabilită după primirea unui răspuns oficial din partea Guvernului României, prin anunțul președintelui consiliului județean ce se va aduce la cunoștința publică cu cel puțin 20 de zile înainte de data organizării referendumului, măsurile dispuse în baza Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr.83/2011 ramânând valabile și urmând a fi aplicate si actualizate conform Programului calendaristic ce se va aproba prin Dispoziția președintelui Consiliului Județean Vrancea”, se mai arată în expunerea de motive.
Răspuns așteptat de mai bine de două luni
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan a trimis în data de 19 octombrie, adrese primului ministru Emil Boc și mi-nistrului Administrației și Internelor, Traian Igaș prin care a solicitat să i se comunice dacă există o inițiativă legislativă privind reorganizarea administrativ teritorială a județului Vrancea sau modificarea limitelor teritorial administrative ale acestuia. Oprișan motivează în soli-citarea sa că nu dorește să demareze „o acțiune cu implicații materiale, umane și financiare semnificative fără a se dovedi urgența acesteia”. Åeful administrației județene arată, în documentele trimise guvernanților, că, prin Hotărârea nr. 83/2011 a Consiliului Județean, a fost decisă organizarea unui refe-rendum în care vrâncenii să fie întrebați dacă sunt de acord cu desființarea administrativ-teritorială a județului Vrancea. Actul administrativ a fost atacat în instanță de prefect, însă magistrații au decis, definitiv și irevocabil, că hotărîrea Consiliului Județean Vrancea este legală și temeinică, iar referendumul în vederea consultării cetățenilor din județul Vrancea poate fi organizat.
„Nu pot fi modificate limitele administrativ teritoriale fără consultarea populației”
Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan a declarat că, până în acest moment, nu a fost pri-mit niciun răspuns din partea primului ministru sau a mi-nistrului Administrației și Internelor. „Am trimis o adresă primului ministru Emil Boc prin care i-am cerut să ne spună dacă există vreo inițiativă legislativă care vizează reorganizarea admi-nistrativ teritorială a țării și implicit desființarea județului Vrancea. Dacă nu există o astfel de inițiativă atunci nu are rost să cheltuim resurse materiale și financiare pentru organizarea unui refere-ndum care nu ar avea obiect. Deși am trimis această adresă din data de 19 octombrie, până în prezent nu am primit niciun răspuns”, a afirmat Marian Oprișan.
Åeful administrației județene a mai spus că referendumul privind reorganizarea administrativ-teritorială a județului Vrancea poate fi făcut oricând dacă Guvernul va repune în discuție tema comasării mai multor județe în unul singur. „Referendumul poate fi făcut în condițiile stabilite de lege mai ales că justiția a indicat clar că nu poate fi făcută nicio modificare a limitelor administrativ teritoriale fără consultarea populației. Acesta este elementul legal de care trebuie să țină cont Guvernul Boc și Parlamentul României”, a afirmat Marian Oprișan.
Vrancea, model pentru alte județe
Consiliul Județean Vrancea este prima administrație județeană din România care a obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă pe tema organizării unui referendum privind modificarea limitelor teritoriale ale județului. Decizia Curții de Apel Galați privind legalitatea organizării unui referendum pe tema reîmpărțirii administrative a țării, dată într-un dosar care privea județul Vrancea, a devenit model de bună practică pentru alte instanțe din România. Magistrații Curții de Apel Constanța sunt primii care au luat act de decizia colegilor lor gălățeni și au hotărât că desființarea județului Constanța poate fi decisă doar de cetățenii județului.
La jumătatea lunii octombrie, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, afirma că reorganizarea administrativ-teritorială trebuie realizată „acum și în acest an”. Iată însă că au mai rămas câteva zile până la finele anului, iar din marele tamtam făcut de guvernanți nu se mai aude nimic.