Chiar dacă este disponibilă în standul cu dulciuri pe tot parcursul anului, turta dulce își recapătă farmecul cu prilejul Crăciunului, când negreșit revine în centrul atenției. Pentru locuitorii din vestul și nordul Europei, turta dulce reprezintă un simbol culinar ce-i aduce pe toți la aceeași simțire, cu aroma ei de scorțișoară și nucșoară.
Începutul acestei legături coboară abia în a doua jumătate a secolului XIX, și s-a datorat în bună măsură popularizării altor simboluri tipice Crăciunului, precum: Moș Crăciun, spiridușii sau omul de zăpada. Servind ca modele estetice pentru cofetarii care realizau gustoasa turtă dulce la acea vreme, curând și savoarea prăjiturelelor avea să fie asociată cu importantul moment de la sfârșitul anului.
Nu întâmplător, căsuțele din turtă dulce sunt visul oricărui micuț din lume! Cunoscuta poveste a celor doi copilași numiți Hansel și Gretel, care întâlnesc în pădure o casă făcută din turtă dulce, a contribuit esențial la popularizarea acestor dulciuri printre americani și europeni.
În Germania zilelor noastre și nu numai, căsuțele de turtă dulce se bucură încă în rândul celor mici de o apreciere majoră. Cu precădere în mediul rural, familiile obișnuiesc să înfățișeze în miniatură locuința și chiar satul în care viețuiesc. Apoi, de Anul Nou, copiilor le revine sarcina de a gusta delicatesele pentru a celebra cum se cuvine evenimentul.