Iodul joacă un rol important în buna funcționare a glandei tiroide, un organ si-tuat la nivelul gâtului, care reglează secreția câtorva hormoni direct legați de metabolismul general. Doza zilnică recomandată: 150-200 mcg.
Adulții au nevoie de 150 mcg. În perioadele de sarcină și alăptare, femeile au nevoie de 175-200 mcg.
Surse
Principalele surse sunt: sarea iodată, algele, peștii de apă sărată, fructele de mare, sarea de mare.
Roluri și caracteristici
– intră în compoziția ti- roxinei, hormonul care reglează producția de energie, care menține constanță temperatura corpului, respirația și tonusul muscular;
– asigură sănătatea pielii, a părului și a unghiilor;
– ajută la menținerea greutății corporale;
– servește, în uzul extern, drept antiseptic pe plăgile cutanate, în tratamentul inflamațiilor și infecțiilor.
Tulburări atribuite deficitului de iod
Gușa este simptomul cel mai vizibil (expan-siunea volumului glandei tiroide care creează o umflătură la baza anterioară a gâtului), care se adaugă la o serie de alte probleme: hipotiroidie (activitate diminuată a glandei), creștere în greutate, scăderea libidoului, palpitații, scăderea temperaturii corpului și schimbări de comportament.
Tulburări atribuite consumului excesiv de iod
În stare naturală, iodul nu prezintă nici un risc de toxicitate. În tratament, el poate provoca alergii, îngălbenirea pielii și a unghiilor. O supraîncărcare cu iod poate declanșa hipertiroidie, care se manifestă prin tremurături ale extremităților, tahicardie, bufeuri.
Note utile
– Suplimentarea iodului trebuie făcută în urma recomandării medicului și este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează.
– Anumite alimente, precum broccoli, varza și arahidele încetinesc absorbția iodului de către tiroidă.