Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Dă, Doamne, apă caldă!


Cei peste 17.000 de abonați ai ENET au rămas din nou fără apă caldă, iar căldura în calorifere este la cote de avarie. Din cauza imposibilității de plată a facturii aferente lunii octombrie, în valoare de 1,9 milioane de lei, furnizorul de gaz a redus la jumătate debitul combustibilului. Conducerea ENET și primarul Municipiului Focșani, Decebal Bacinschi susțin că situația se va prelungi până când abonații care au restanțe își vor plăti facturile.

Mai puțin de două luni s-au bucurat focșănenii abonați la ENET de apă caldă și căldură. Ieri dimineață, compania de gaz, GDF Suez, a redus la jumătate cota de combustibil pentru ENET din cauza neplății facturii de 1,9 milioane de lei, aferentă lunii octombrie. Astfel, ENET a decis ca cei peste 17.000 de abonați să primească doar căldură, nu și apă caldă, până când vor fi achitate facturile restante. GDF trebuia să primească banii pe data de 5 decembrie și pentru faptul că ENET încă nu a reușit să achite, gazul a fost tăiat.
Nici perioada care urmează nu va fi ușoară pentru fabrica de căldură și abonații ei. ENET are de plătit încă 2,2 milioane de lei până pe data de 21 decembrie, eșalonarea la plată din datoriile trecute și neachitate. Cu toate acestea, sumele datorate de ENET către furnizorul de gaz sunt mai mici decât sumele pe care societatea le are de încasat de la populație. Mai clar, ENET are de primit de la abonați 7 mi-lioane de lei și de plătit către gaz 4,1 milioane. „Nu mai putem da apă caldă pentru că nu am reușit să plătim 1,9 milioane de lei, factura lunii octombrie. Avem de încasat mai mult decât avem de dat. Dacă populația nu plătește, normal că avem probleme. Asociațiile de proprietari și cetățenii vor trebui să plătească pentru a putea relua furnizarea”, ne-a declarat directorul ENET, Valter Popescu.
Singura scăpare pentru a putea relua furnizarea este subvenția pe care o are de dat Primăria Focșani pentru luna noiembrie, însă primarul Decebal Bacinschi susține că aceasta nu poate acoperi decât jumătate din suma datorată la gaz. „Să vedem cât va fi valoarea subvenției pe care trebuie să o plătim noi pentru luna noiembrie. Nu știu dacă va reuși să acopere jumătate din datoria către gaz”, ne-a declarat Bacinschi.

Guvernul, vinovat de sincopele gigacaloriei

Reducerea debitului de combustibil nu va putea acoperi nici măcar tempe-ratura din calorifere, astfel că focșănenii vor tremura în case până când vor fi recuperate datoriile de la rău-platnici. Conducerea GDF nu este dispusă să facă vreo concesie, iar ENET nu a fost încadrată de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la categoria de consumator vulnerabil. „Nu sunt dispuși să găsească variante cei de la gaz. Cu toții suntem loviți de neadoptarea la timp a legislației europene în materie de energie. ENET trebuia încadrat la categoria de consumator vulnerabil ceea ce presupune că nu-i poți tăia gazul în mijlocul iernii pentru că noi furnizăm către populație. De asemenea, necorelările de legi de la noi din țară și distribuția pe verticală ne aduc în postura că nu-i putem tăia doar pe cei rău-platnici pentru a avea succes la încasări așa cum fac cei de la Electrica, gaz sau cablu”, ne-a explicat directorul Popescu.
În perioada care urmează conducerea ENET va decide dacă va da căldură după un program sau non-stop, în funcție de rentabilitate. „În urma acestei acțiuni, nu se mai pot atinge parametrii necesari unei funcționări normale, care să asigure confortul termic în locuințele utilizatorilor noștri, drept pentru care este necesară raționalizarea consumurilor conform unui program de furnizare ce va fi comunicat ulterior”, transmite Cristina Gavrilă, purtătorul de cuvânt al ENET.
ENET a plătit eșalonarea și a rămas fără bani
ENET a reușit să strângă o parte din bani, însă fondurile au mers către înțelegerea de eșalonare a datoriilor încheiată cu cei de la gaze în luna octombrie pentru a putea relua furnizarea, la acea dată. „ENET a plătit eșalonarea aferentă lunii noiembrie, de 2,5 milioane de lei. Adunăm toate datele, vedem cât reușesc și ei să strângă de la populație și cu subvenția pe care o avem de plătit, poate ajungem să achităm și să reluam furnizarea în condiții normale”, ne-a spus primarul Bacinschi. Edilul exclude varianta ca ENET să repornească pe consum de păcură din cauză că acest combustibil este foarte scump, dublu față de gaz. În același timp, directorul ENET susține că alte soluții decât plata facturilor din partea populației nu există. „Dacă nu putem recupera banii rămânem în frig. Åži cei de la gaz sunt în situația în care trebuie să plătească la Romgaz și nu au de unde”, ne-a mai spus Popescu. Directorul ENET își pune speranțe și în facturile care vor fi emise pe data de 15 decembrie, aferente lunii noiembrie. Dacă acestea vor fi achitate la timp, furnizarea de gaz ar putea fi reluată imediat. „Facem apel la consumatori să plătească de urgență facturile restante astfel încât să achităm factura de 1,9 milioane lei către GDF Suez pentru a reîncepe furnizarea agentului termic la parametrii normali”, mai transmite Cristina Gavrilă.

34 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?