Sute de fermieri nu primesc subvenţia pentru animale, din 2010

0
1595


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a pierdut procesul cu Camera de Conturi, referitor la subvențiile pentru animale din 2010.
438 de fermieri din Vrancea pierd subvențiile pentru animale din cauza pro-blemelor cu declararea restanțelor la bugetele locale. Fermierii nu vor mai primi câte 410 lei pentru fiecare animal din gospodărie, după ce un control al Curții de Conturi la APIA a constatat că oamenii aveau datorii la bugetele localităților atunci când au depus cererile pentru subvenție.
Banii au fost pierduți din cauza guvernanților de la București care s-au încurcat în definiții și termeni economici, în cursul anului trecut. Astfel, actele normative prin care se acordă subvenții pentru bovine prevăd ca solicitanții să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local la momentul depunerii cererii. În 2010, oficialii de la Ministerul Agriculturii au anunțat că termenul datorii restante se referă la datoriile existente la 31 decembrie 2009. În aceste condiții, fermierii au fost de bună credință, considerând că nu au de plată decât taxele și impozitele curente. Ori, în 2011, la verificările efectuate la APIA, inspectorii de la Curtea de Conturi au arătat că anul fiscal pentru bugetele locale se încheie la 30 septembrie. Toți cei care plătesc taxe și impozite după 1 octombrie sunt considerați restanțieri și plătesc penalizări. În aceste condiții, Curtea de Conturi a dispus suspendarea plății subvențiilor și chiar recuperarea sumelor achitate.
APIA a contestat raportul Curții de Conturi însă magistrații Curții de Apel Galați au respins cererea. „Respinge ca fiind nefondată cererea privind anularea încheierii 31 din 15.07.2011 a Curții de Conturi și a Deciziei 21 din 2011 a Camerei de Conturi”, se arată în decizia magistraților gălățeni.

Directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru, a declarat că este o situație generală la nivelul județelor. „Încă nu am fost informați despre soluție însă dacă a fost respinsă cererea noastră vom merge mai departe, la instanțele superioare”, a precizat directorul APIA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here