Åobolanii sunt generoși și se ajută între ei – este concluzia unui recent studiu realizat de cercetători americani. Dacă trebuie să aleagă între a lua o bucățică de ciocolată și a elibera un confrate închis în cușcă, șobolanii preferă să-și ajute aproapele, arată studiul care demonstrează că empatia este un sentiment natural.
Oamenii de știință demonstraseră deja că altruismul nu este o caracteristică umană, ci există, de exemplu, și la maimuțe. Studiul menționat, desfășurat de specialiști neurologi de la Universitatea din Chicago și publicat joi în revista Sciences, âeste primul care pune în evidență la șobolani un astfel de comportament determinat de un sentiment de empatieâ, spune Jean Decety, unul din autorii stu-diului.
Cercetătorii au împărțit 30 de șobolani doi câte doi în cuști, unul din ei neputând să iasă dintr-un loc închis. Åobola-nul aflat în (relativă) libertate începea să dea semne de agitație când își vedea tovarășul închis. După trei-șapte zile, majoritatea rozătoarelor reușeau să deschidă ușița de la spațiul unde fu-sese prins celălalt animal. Odată ce au învățat cum să procedeze, ei începeau sistematic prin a deschide ușa imediat ce intrau în cușcă.
Neurobiologul Peggy Mason consideră că acest studiu le dă o lecție oamenilor.