Gogoșarul este o specie de ardei gras, cu fructe mari și cărnoase, frecvent întrebuințat în bucătăria românească și nu numai. Indiferent de culoarea lor, legumele sunt extrem de hrănitoare, oferind organismului cantități semnificative de vitamina C (250 mg la 100 g), vi-tamina B6, beta-caroten, vitamina K, fosfor, calciu, tiamină și acid folic.
Deține o cantitate scăzută de calorii, circa 24 în cazul unui ardei verde de dimensiuni medii și 50 în cazul unui gogoșar mare galben. Pentru că majoritatea avantajelor cunoscute se referă, cu mici excepții, la valoarea nutritivă, trebuie amintită și capa-citatea sa de a combate sau preveni unele afecțiuni.
Gogoșarul roșu a fost găsit mai eficient decât ceilalți în protecția împotriva bolilor de inimă, din pricina concentrației mari de nutrienți. Capsacina și flavonoizii din ardei împiedică formarea cheagurilor de sânge, fapt care duce la scăderea accidentelor vasculare și a atacurilor de cord.
Persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol li se recomandă deseori să consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unii și cu rezultate similare este gogoșarul roșu crud.
Åi petele de pe piele pot fi estompate prin consumul sucului de gogoșari, dacă acesta este timp de patru-cinci săptămâni câte 100 mg în fiecare zi.
Proprietatea cea mai de preț cu care au fost înzestrați gogoșarii ar putea fi considerată cea antioxidantă. Legumele conțin unele substanțe aflate pe lista celor care combat cancerul de prostată, dintre care mai cunoscut este beta-carotenul.
Mai multe studii efectuate de coreeni în ultima vreme au scos la iveală și o legătură între consumul de gogoșari și incidența cazurilor de cancer la sân.