În timp ce unii depun eforturi considerabile pentru ca orașul să arate bine, alții vin din urmă și strică. O persoană, necunoscută încă, urăște cu patimă băncile, montate ici și colo pentru ca vreun obosit să-și tragă sufletul. Un iubitor al celor sfinte ne atenționează că „Vine Isus”, mesajul fiind scris inclusiv pe tomberoane. Nici acesta nu a fost identificat. Pe stâlpi, cineva a lipsit afișe prin care anunță că vinde păr.
Toate acestea strică imaginea Focșaniului, deși la prima vedere nu ar fi mare lucru. Reprezentanții primăriei fac apel la simțul civic al focșănenilor, pentru a-i prinde pe „făptași”.
Municipiul Focșani arată de parcă ar fi un imens spațiu publicitar. La tot pasul întâlnim afișe care ne invită la un târg, la un spectacol sau să vindem păr. Aproape că nu a rămas stâlp de iluminat public pe care să nu fie lipită o bucată de hârtie, prin care suntem anunțați că s-a deschis un salon de masaj ori de coafură.
Viceprimarul Bogdan Matișan a încercat să discute cu unii agenți economici care au lipit afișe. Discuțiile au fost, se pare, în zadar. „Nu se mai poate cu aceste afișe, puse peste tot. Cu unii agenți economici am discutat și au renunțat să mai posteze peste tot afișe, însă alții nu înțeleg. Nu e frumos ca totul în jurul nostru să fie murdar și plin de culori”, consideră viceprimarul.
Le-a cerut celor de la Direcția de Dezvoltare Servicii Publice să curețe stâlpii de iluminat public. Oamenii și-au făcut datoria, însă după câteva zile, alte afișe au fost lipite pe stâlpi. „Am vorbit cu cei de la Direcția de Dezvoltare să curețe stâlpii. În câteva zile au apărut afișele la loc. Stâlpii nu au statut de afișaj publicitar”, atrage atenția Matișan.
Oamenii legii au încercat să afle cine sunt cei care strică aspectul municipiului. Pe cei pe care i-au găsit i-au și amendat. „O societate care a desfășurat un târg în parcarea unui supermarket, a fost amendată cu suma de 4.000 de lei pentru că au lipit afișe pe stâlpi fără autorizație”, ne-a declarat Ion Gheorghe, șeful Poliției Locale.
Primăria face apel la simțul civic
Nici băncile de pe Bulevardul București nu au scăpat de ieșirile unor teribiliști. O astfel de băncă costă aproximativ 700 de lei, iar vandalizarea ei este pedepsită de lege. În Cartierul Sud, la blocurile ANL, persoane necunoscute au spart băncile din ciment. „Nu pot să-mi dau seama ce au avut cu ele. Le-au spart cu pietre. Oare nu le place și lor să fie orașul frumos?”, întreabă retoric viceprimarul Bogdan Matișan.
Pentru că făptașii nu au fost identificați, în aceste zone polițiștii locali vor patrula mai des. Reprezentanții administrației publice locale fac apel la oamenii cu simț civic și le cer să sune la poliție atunci când văd pe cineva că strică bănci sau lipește afișe pe stâlpi.