Deși autoritățile europene au pledat pentru deschiderea pieței muncii pentru toți lucrătorii țărilor membre, din 2012, dificultățile economice din spațiul comunitar au obligat 11 dintre statele membre să mai păstreze restricțiile la muncă încă doi ani. Dar chiar dacă pentru a lucra în aceste țări este nevoie de permis de muncă, angajarea nu este imposibilă, mai ales că statele cu restricții, atât din UE, cât și din Spațiul Economic European (SEE), oferă cele mai multe oportunități de muncă pentru români.
Potrivit portalului de recrutare Tjobs.ro, din cele 17.000 de oferte de angajare în străinătate, pe care agențiile de recrutare le propun celor care vor să câștige mai mulți bani în afara țării, jumătate sunt în țări care nu au liberalizat accesul la muncă pentru români și bulgari. Astfel, angajatorii din 14 țări, care încă restricționează accesul românilor la muncă, vor să recruteze peste 8.000 de români, cărora le propun, în general, posturi pentru îngrijire copii sau pentru medici specializați și asistente medicale. Å¢ările cu cele mai multe oferte de angajare sunt Marea Britanie, Germania, Italia și Franța.
Chiar dacă 11 state din spațiul comunitar (Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania) și trei din SEE ( Elveția și Liechtenstein și Islanda, care a anunțat recent că ridică restricțiile de la 1 ianuarie 2012) nu și-au deschis piața muncii, acest lucru nu înseamnă că românii nu se pot angaja. Din contră, în Olanda, de exemplu, în ciuda refuzului autorităților de a ridica restricțiile, angajatorii au recunoscut că au mare nevoie de români și vin cu oferte de angajare. Pentru a putea lucra într-o țară care nu a liberalizat accesul pe piața muncii, românii au nevoie de un permis de muncă, pe care de cele mai multe ori îl obține angajatorul, iar angajările se fac în limita unor cote anuale stabilite de autorități și care variază de la o țară la alta. În același timp, o altă condiție pentru angajarea românilor este aceea că, în unele țări, cetățenii din vechile state membre au prioritate și angajatorul trebuie să demonstreze că a încercat să recruteze mai întâi din celelalte țări membre, în afară României și Bulgariei. Dar principala condiție pentru angajarea într-o țară cu restricții este obținerea unui contract de muncă înainte de a pleca din România și stabilirea unei legături cu angajatorul.
Citește mai multe despre angajarea într-o țară care impune restricții pentru români pe www.incont.ro.