Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cerere de locuri de muncă există, oferta lasă de dorit


În condițiile în care în județul nostru, numărul șomerilor înregistrați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) depășește 8.260, iar în Vrancea mai sunt și foarte mulți alți oameni fără serviciu, ce nu figurează în nicio scriptă oficială, lista locurilor de muncă declarate vacante săptămânal, rareori depășește 100 de oferte. Cu toate că legislația în vigoare prevede sancționarea angajatorilor care nu declară la AJOFM posturile vacante, instituția nu a aplicat, până în prezent, nicio sancțiune în acest sens. Nici ofertele de angajare de la mica publicitate nu sunt foarte numeroase. Pentru femei cele mai multe oferte sunt pentru dansatoare, animatoare, maseuză sau lucrătoare videochat.
În timp ce Guvernul se sparge-n figuri că modifică legea șomajului, șomerii propriuziși se dau de ceasul morții să-și găsească pe cont propriu, un job care să le asigure măcar subzistența.

Cei mai disperați și defavorizați șomeri din Vrancea sunt, din foarte multe puncte de vedere, cei calificați și cei cu studii superioare. Dacă persoanele  necalificate trebuie doar să aibă voința de a semna un contract de muncă pentru vreunul dintre posturile ce le au la dispoziție săptămânal, iar confecționerii sunt și ei solicitați, pentru șomerii cu diverse alte specializări sau cu studii superioare, șansele de angajare sunt ca și inexistente. Listele locurilor de muncă vacante, date publicității săptămânal de AJOFM Vrancea cuprind doar câte o ofertă, două pentru alte meserii decât cea de confecționer. Drept urmare, dacă nu vor să rămână veșnic fără salariu, acești oameni au la dispoziție ofertele de muncă din rubricile de mică publicitate ale ziarelor ori site-urile de spe-cialitate. Sau, desigur, pot alege să-și caute norocul departe de casă, muncind la negru ori, dacă au noroc, cu contract de muncă, undeva, peste hotare.
Chiar și așa, un job decent plătit este foarte greu de găsit. Dincolo de lista locurilor de muncă vacante a AJOFM, ofertele de prin ziare nu sunt nici numeroase, nici foarte variate. Iată ce pot alege să lucreze cei 8269 de șomeri ai județului, dintre care 3.641 femei, dacă optează pentru ofertele din ziar: coafeză, pizzer, maseuză salon masaj erotic, ospătar, dansatoare în night club, animatoare, lucratoare pe vidochat. Se mai caută șoferi de taxi, agenți de teren pentru vânzări, recepționeră, bucătari, ospătari, barmani, casiere, menajeră sau femeie de serviciu, manipulanți și spălători de mașini. Ici-colo mai sunt anunțuri pentru cei de meserie tâmplar, instalator sanitar, fi-nisor în construcții, operator calculator, vânzător, frizer, manichiuristă sau secretară.
Când vine vorba de șomerii cu studii superioare ale căror pile-cunoștințe-relații sunt inexistente, găsirea unui loc de muncă ține, de foarte multă vreme, de domeniul fantasticului. În condițiile în care Guvernul a decretat că din instituțiile bugetare trebuie să plece șapte angajați ca să poată fi încadrat unul – deși spitalele, școlile și alte instituții duc lipsă acută de specialiști – și atâta timp cât patronii nu se grăbesc să angajeze oameni cu facultate fiindcă trebuie să-i plătească ceva mai mult decât cu leafa minimă pe economie, acestora le rămâne alternativa de a-și găsi un serviciu prin site-urile de specialitate. Åži nu puțini sunt cei care au trimis, astfel, nenumărate CV-uri și scrisori de intenție care, în majoritatea cazurilor, au rămas fără nici un răspuns. În felul acesta, nu e deloc de mirare că tot mai mulți specialiști aleg să ia calea străinătății unde acceptă chiar să lucreze în cu totul alte domenii decât în cele pentru care s-au pregătit ani în șir.
Pe site-ul Bestjobs, de exemplu, se caută agenți de vânzări, mecanic auto pentru motoare diesel, consultant vânzări directe, operator financiar, ba chiar medic veterinar și un grafician. Pe site-ul ejobs, sunt oferte pentru agenți de vânzări și reprezentant zonal.

Supraviețuire din munca cu ziua

Din totalul șome-rilor oficiali din Vrancea, trei sferturi (6.778) nu mai beneficiază nici de indemnizația de șomaj. Sunt acei șomeri denumiți, de lege, de lungă durată, adică oameni care fie au meserii ce nu se mai caută pe piața muncii și se consideră prea în vârstă să se recalifice, fie sunt tineri absolvenți, cu sau fără facultate, care au ieșit din peri-oada de plată a indemnizației și nimeni nu-i angajează pentru că nu au experiență, acesta fiind motivul cel mai des invocat.
Nu e nici un secret că mulți dintre acești oameni au ales, forțați de împrejurări, să câștige un ban muncind cu ziua sau chiar „la negru”. Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, în primele 9 luni ale acestui an, au fost depistate lucrând fără forme legale, 198 de persoane, dintre care 48 femei.
În aceste condiții, Guvernul, care a tăiat din toate veniturile populației, care a stopat angajările și a luat măsuri ce au dus la explozia numărului disponibilizaților, s-a gândit să modifice legea șomajului. Adică, să promită prime de instalare șomerilor care își iau catrafusele și se mută din județul lor, din casa lor, unde au stat o viață, de lângă rudele și  prietenii lor, oriunde în țară își găsesc de lucru. Prima respectivă ar urma să fie de șapte ori indicatorul social de referință, adică 3.500 lei. Adică, bani „suficienți” să ajungă pentru asigurarea unei locuințe și a traiului șome-rului  până își găsește și ne-vasta lui un serviciu și-și vede și copiii mutați din școlile Vrancei, în cazul nostru, într-una pe undeva pe la Sighetul Marmației, de exemplu!

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?