Ministerul Mediului impune condiții birocratice la vânzarea cantoanelor și cabanelor silvice din Vrancea, amplasate de terenuri proprietate privată. Proprietarii terenurilor nu sunt de acord să alerge după documentele cerute de Ministerul Mediului. Zece clădiri sunt scoase la vânzare prin licitație publică de Direcția Silvică Vrancea, la mijlocul lunii decembrie.
Vânzarea cantoanelor și cabanelor silvice amplasate de terenuri proprietate privată este condiționată de Ministerul Mediului, care nu este de acord ca acestea să fie vândute decât prin licitație. Proprietarii terenurilor, firme sau obști, nu sunt de acord fie cu documentația, fie cu prețul considerat prea mare. De exemplu, la licitația care va fi organizată la mijlocul lunii decembrie sunt scoase la vânzare, pentru a doua oară în acest an, cantonul silvic Rudari, de la Gura Caliței și cantonul silvic Băhneanu, de la Lepșa.
Cantonul silvic Rudari este amplasat pe un teren care aparține societății Scolopax, controlată de americanii de la Harvard. Acesta a mai fost scos la licitație în luna august, însă reprezentanții Ocolului Silvic Oriolus, cei care administrează pădurea din zonă, nu au fost de acord cu condițiile impuse de statul român. Pe scurt, americanii ar fi fost de acord să plătească cei 3.500 de lei pentru canton, însă au cerut să nu mai fie nevoiți să prezinte toate documentațiile și să piardă timp pe la diferite instituții după avize. Oriolus ar fi cerut, simplu, să le fie trimisă factura pentru canton urmând să achite banii stabiliți de evaluator. Înțelegerea a picat deoarece Direcția Silvică trebuia să respecte procedura legală stabilită de conducerea Ministerului. „Nu au vrut să audă de certificate și avize de la Finanțe, Registrul Comerțului. Au spus că plătesc acești bani însă nu vor să fie puși pe drumuri. Cei de la Minister nu au fost de acord, au spus că este obligatorie licitația, iar acum riscăm să demolăm acest canton dacă nimeni nu îl dorește”, au afirmat reprezentanți ai Direcției Silvice.
În aceste condiții, silvicultorii ar putea fi nevoiți să facă toate procedurile pentru demolarea clădirii și ridicarea materialelor, iar costurile vor depăși valoarea cantonului. A doua variantă, vânzarea cantonului către o persoană care nu este agreată de proprietarul terenului, este puțin probabilă.
O situație asemănătoare este în cazul cantonul silvic Băhneanu, de la Lepșa. Acesta ar trebui să fie preluat de Obștea din Păulești, care însă a considerat exagerat prețul stabilit de evaluator, respectiv 27.800 lei, la licitația din august.
La licitația care va avea loc la mijlocul lunii decembrie mai sunt scoase la li-citație cantoanele silvice Gomoiu, Doboș, Vulturu, Dalhatas, Golu Cozei, Fulga. Pe lista obiectivelor se mai află punctele de achiziție Lapoș și Pr. Å¢iganului. Toate aceste construcții se află pe terenuri care aparțin obștilor Tulnici, Vidra Tichiriș, Hăulișca și Năruja. De asemenea, mai este scos la vânzare un stâlp de antenă din metal la Dumitrești. Valoarea totală a clădirilor scoase la licitație în decembrie depășește 51 mii lei.
Licitație pentru cantoane și cabane silvice
Decizia de vânzare a cabanelor și cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierderile pe care Direcția Silvică Vrancea le are cu aceste imobile. Unele dintre clădiri nu mai erau folosite de ani de zile, fiind situate în zone unde sunt păduri private. Silvicultorii spun că „erau producătoare de costuri” prin taxele și impozitele care trebuiau plătite la autoritățile locale. Procedura pentru vânzarea cantoanelor a demarat în 2003 însă abia acum au avut loc primele li-citații. În total sunt evaluate pentru vânzare peste 100 de cantoane și cabane silvice.