Cercetările făcute pentru combaterea unei boli – pelagră – au dus la descoperirea vitaminei B3, denumită și niacina sau vitamina PP. Această boală endemică se manifesta, în trecut, prin apariția la nivelul epidermei a unor dermatite grave, roșeață, mâncărimi, îngroșarea pielii, prin tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, vomă, diaree), tulburări ale nervilor membrelor inferioare și tulburări mentale (insomnie, cefalee, depresie, pierderea memoriei, halucinații). Absența din alimentație a proteinelor animale și excesul de porumb generează apariția pelagrei.
Surse
Peștele, carnea albă, ficatul, carnea de vițel și vacă, cerealele și pâinea integrală, curmalele, smochinele, piersicile, avocado, migdalele, ciupercile proaspete, arahidele.
Roluri și caracteristici
– atenuează riscul apariției unor tulburări cardiovasculare, diminuând colesterolul dăunător (LDL), crescând nivelul celui benefic (HDL) și scăzând nivelul trigliceridelor din sânge. Cercetătorii afirmă că niacina poate să scadă potențialul ficatului de a produce colesterol. Ipoteza este însă neverificată;
– moderează tensiunea arterială, ameliorează circulația sângelui;
– participă, alături de celelalte vitamine din grupa B, la metabolizarea proteinelor, glucidelor și lipidelor;
– protejează împotriva aterosclerozei, migrenei, amețelilor;
– previne apariția diareei.
Tulburări atribuite deficitului de vitamina B3
Alcoolicii și persoanele ce suferă de tulburări gastroÂintestinale trebuie să știe că sunt predispuse la o astfel de carență vitaminică. De asemenea, cei ce consumă zaharuri rafinate sau urmează un tratament cu antibiotice pot suferi de un deficit de vitamina B3.