Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Importanţa orezului în dietă


Ați mâncat astăzi o porție de orez? Dacă da, nici că se putea face o alegere mai inspirată. Planta din familia gramineelor este cunoscută pentru conținutul bogat de carbohidrați, proteine și pentru spectrul sau larg de aminoacizi. Cantitatea de proteine din orez, de circa 66%, este practic chiar mai mare decât aceea a grâului integral sau a porumbului. Așa se face că dintr-o ceașcă de orez fiert se câștigă 5 g de proteine, suficient pentru o persoană să nu se confrunte cu probleme de sănătate. 
În anii ‘40 ai secolului trecut, Walter Kempner dezvoltă un tratament împotriva hipertensiunii arteriale bazat pe proprietățile curative ale boabelor de orez. Dieta prescrisă a atras după sine la scurtă vreme primele rezultate favorabile: tensiunea pacienților coborâse la un nivel normal, iar împreună cu aceasta și nivelul colesterolului „rău” din sânge. Deși se vorbește adesea despre superio-ritatea orezului brun, cel alb pe care îl cunoaștem cu toții nu este departe din punct de vedere nutritiv. 
Complexul vitaminic B și fibrele vegetale sunt responsabile pentru întărirea orga-nismului. Orezul este de asemenea bogat în minerale precum cuprul, fosforul, magneziu și siliciu care participă la prevenirea radicalilor liberi și regenerarea țesuturilor.
Orezul intră în alcătuirea a sute de specialități pe întregul glob, fiecare împărtășind propriul gust și farmec. Experiența acumulată mai ales în țările din Orientul Îndepărtat, denotă că folosirea orezului în alimentație aproape că nu are margini. Bucătăria din sudul Chinei s-a înrădăcinat puternic în tradiția întrebuințării orezului, dovadă că în cadrul său întâlnim astăzi pâine, bere, vin și oțet, toate obținute din orez.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?