Peste 2,8 milioane euro vor fi folosiți în următorii trei ani pentru dezvoltarea zonei montane a Å¢ării Vrancei. Banii reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană pentru Grupul local de acțiune Å¢ara Vrancei. Membrii GAL-ului au stabilit, ieri, strategia și bugetul pentru următorii trei ani. Deciziile au fost luate în cadrul Adunării Generale Extraordinare desfășurate la sediul Asociației Obștilor Vrâncene din comuna Năruja. La Adunare au fost prezenți 47 din cei 66 de membri. Aceștia au aprobat strategia și bugetul pentru perioada 2012-2015 precum și bugetele de activitate.
„Gal Å¢ara Vrancei se angajează să asigure coe-ziune teritoriului în care activează sprijinindu-se în special de structura arhaică de organizare a populației, respective pe Obștile Vrâncene, exemplu de continuitate a satului vrâncean, indiferent de schimbările administrative și politice”, se arată într-un comunicat al GAL-ului.
GAL-ul Å¢ara Vrancei a fost înființat la inițiativa Asociației Obștilor Vrâncene în anul 2009. EL a fost selectat și ulterior autorizat să poată desfășura activitățile specifice pentru implementarea măsurilor 41- Implementarea strategiilor de dezvoltare locală, 421- Implementarea proiectelor de cooperare și 431.2 din cadrul PNDR axa 4 LEADER.
Pe lista GAL-urilor vrâncene autorizate și care trebuie să semneze contracte de finanțare se mai află „Vrancea de Sud – Est” și „Siretul Verde”. GAL-ul „Vrancea de Sud – Est” este singurul proiect eligibil din România realizat de o Cameră Agricolă Județeană. De asemenea, Camera Agricolă vrea să depună proiecte pentru înființarea a încă două GAL-uri, pentru Valea Râmnicului și pentru zona de nord a județului.
GAL-ul „Siretul Verde” a fost inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului. Din GAL fac parte localitățile Mărășești, Pufești, Ruginești, Garoafa, Vînători, Biliești, Suraia și Vulturu, alături de comuna Movileni, din județul Galați.