Obținut din struguri de soi mângâiați și îndulciți de razele soarelui, vinul este prin definiție cea mai distinsă băutură care poate fi servită la o masă festivă. Tradiția culinară face și ea uz de proprietățile sale, dându-i o întrebuințare cât se poate de practică.
Bucătarii știu cel mai bine că rațiunea cu care se gătește cu vin este gustul intens și aromat al mâncării. Spre deosebire de alte băuturi, vinul se leapădă ușor de aromele sale și face diferența între o mâncare simplă și una în care este prezent.
Cât vin se cuvine să adăugăm?
Nu se știe când le-a venit oamenilor ideea să asocieze mâncarea și băutura într-acest chip. Cert este că în toată vremea cele două au fost deosebit de apropiate. Astăzi, unele gospodine evită sau au o reținere în a găti cu vin întrucât nu știu ce fel de vin și în ce cantitate să adauge.
Ideea de bază este să nu adăugați prea mult vin de la început. Nu că ar avea alcoolul vreun efect asupra organismului – fiindcă acesta se pierde – ci pentru că prin fierbere aroma și dulceața eliberate vor fi mult mai stridente.
Dacă turnați treptat, în funcție de necesitate, adică atunci când bucățele puse la foc rămân fără apă, lucrurile ar trebui să iasă bine în final. Cât privește tipul vinului folosit, sunteți liberi să-l alegeți atât pe cel roșu cât și pe cel alb, esențial este să fie de calitate. Evitați în schimb varietățile cu aromă puternică de stejar, pentru că au tendința să confere un gust amar. În cazul în care vinul este extrem de fructos sau acru, aceste caracteristici se vor răsfrânge asupra felului de mâncare într-o manieră neconve-nabilă.
Veți vedea că gătitul cu vin poate fi o adevărată plăcere pe măsură ce încercând diferite combinații, veți obține mâncăruri pline de savoare.