Prefectul portocaliu Sorin Hornea continuă să exercite presiuni pentru a-l înlătura din funcție de primarul social democrat al comunei Vidra. De această dată este vizat noul secretar al comunei, juristul Gabi Furtună, amenințat cu plângere penală și Comisia de Disciplină dacă nu întocmește referatul privind încetarea mandatului primarului Nică Micu. Însă legea 393 privind Statutul aleșilor locali nu prevede obligativitatea întocmirii referatului dacă secretarul localității nu consideră că a fost încălcată legea. Mai mult, chiar judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei pentru primarul Nică Micu și au precizat că „în baza art. 71 alin.5 CP, suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei”, adică edilul își poate desfășura activitatea de primar, are dreptul de a alege și de a fi ales.
Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, continuă presiunile pentru a-l înlătura din funcție de primarul social democrat al comunei Vidra, Nică Micu. Deoarece are nevoie de un referat al secretarului loca-lității pentru a emite ordinul de încetare a mandatului pentru primar, prefectul vrea să trimită, din nou, un control asupra activității secretarului din Vidra. Practic, este o acțiu-ne de intimidare a secretarului comunei, juristul Gabi Furtună, pentru a-l forța să întocmească referatul. Dacă secretarul nu semnează aceste hârtii, prefectul amenință cu o plângere penală și Comisia de Disciplină. Modul în care va acționa prefectul se pare că a fost stabilit chiar la nivelul Ministerului Adminstrației și Internelor. „Dacă secretarul refuză, vom face demersuri în continuare. Probabil vom face demersuri la Comisia de Disciplină plus plângere penală”, a afirmat prefectul Hornea.
Deciziile prefectului nu țin cont de hotărârea judecătorilor care au decis suspendarea executării pedepsei pentru primarul Nică Micu. În hotărârea prin care primarul Micu a fost condamnat se arată că „în baza art. 71 alin.5 CP, suspendă executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiționate a executării pedepsei”. Juriștii contactați de „Monitorul de Vrancea” au arătat că, potrivit Legii 393 din 2004 privind Statutul Aleșilor locali, mandatul unui primar încetează atunci când persoana este condamnată la o pedeapsă privativă de libertate. Aceasta înseamnă, potri-vit juriștilor, că este vorba despre cazul în care edilul este trimis la închisoare și nu poate să mai lucreze la primărie. Ori, atât timp cât un primar nu se află în imposibilitatea executării mandatului, ba mai mult, cum este cazul la Vidra, nici nu îi sunt interzise dreptul de a fi ales și cel de a alege, este un nonsens să ceri în-cetarea mandatului unei persoane care poate candida și câștiga următoarele alegeri. Dacă ar emite ordinul de în-cetare a mandatului primarului, prefectul pedelist nu va respecta tocmai dreptul primarului din Vidra de a fi ales și de a ocupa o funcție de ales local.
„Este un abuz”
Primarul din Vidra susține că acțiunea de suspendare reprezintă un abuz deoarece din sentința judecătorească rezultă clar că nu îi sunt interzise drepturile de a alege și de a fi ales și nici dreptul de a deține o funcție publică. „În sentința dată de Judecătoria Urziceni nu mi-a fost suspendat dreptul de a deține o funcție publică, în speță cea de primar și nici dreptul de a alege și de a fi ales. Dacă acest abuz se va concretiza atunci mă voi adresa instanței de judecată”, a precizat primarul Nică Micu.
La Olt, magistrații respins acțiunea Prefecturii
„Monitorul de Vrancea” a arătat că o interpretare similară a legii administrației publice locale și a legii statutului aleșilor locali a fost oferită de magistrații Tribunalului Olt într-o speță asemănătoare. În cazul de la Olt, prefectura a fost nevoită să se conformeze deciziei magistraților iar primarul respectiv a fost repus în funcție. „Reclamantul nu se află în imposibilitatea executării mandatului de primar întrucât pedeapsa închisorii, în cazul său, nu se execută prin privare de libertate, nefiindu-i interzise drepturile prevăzute la art. 64 din Codul Penal, inclusiv dreptul de a alege și a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, ori dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, cazul de încetare de drept a mandatului de primar înainte de termen prevăzut de articolul 15, alin 2, litera e din Legea 393/2004 vizează condamnarea la o pedeapsă privativă de libertate care se execută în regim de detenție”, se arată în motivarea magistraților de la Tribunalul Olt în procesul dintre Prefectura Olt și primarul Petre Călinescu.