Medicii din județ s-au confruntat, pe parcursul campaniei de vaccinare antirujeolice, antiurliane și antirubeolice (ROR), cu refuzuri din partea elevilor și respectiv a părinților. Mai exact, 24 de copii au refuzat să fie imuni-zați ROR, 20 provenind de la școlile din mediul urban și doar patru de la școlile din mediul rural. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au spus că părinții copiilor care au refuzat să fie vaccinați, nu au motivat în niciun fel deciziile. Prin urmare, aceștia pot fi sancțio-nați contravențional. Vor beneficia totuși de clemență o anumită perioadă de timp, timp în care medicii școlari vor încerca să-i convingă de beneficiile vaccinării. Dacă vor refuza în continuare, atunci vor fi aplicate și amenzile. „Până să trimitem amenzi părinților, medicii vor mai face presiuni, pentru ca vaccinul să fie făcut. Åi dacă nu se rezolvă nimic, se poate lua măsura excluderii elevilor respectivi din colectivitate”, a declarat medicul Marina Maiorov, de la DSP
Li s-a urcat democrația la cap
Medicii sunt de părere că un factor determinant al acestor refuzuri din partea părinților îl au articolele răuvoitoare și lipsite de orice fundament științific de pe internet, care pot duce la adevărate tragedii. Specialiștii atenționează că din cauza vaccinurilor nu a decedat nimeni, în schimb bolile contagioase au făcut numeroase victime.
Medicii din cadrul DSP spun că de când copiii au început să fie vaccinați ROR, numărul cazurilor de rubeolă și rujeolă a scăzut foarte mult. De asemenea, aceștia au adăugat că în momentele în care rujeola face complicații, persoanele suferinde pot deceda. „Rujeola este o boală care poate determina complicații, care pot duce, uneori, până la deces. Tocmai din aceste motive se practică această vaccinare. La început, oamenii erau mai doritori să fie vaccinați, apoi, când li s-a urcat democrația la cap, au început refuzurile. Articolele rău voitoare, care nu au niciun fundament științific, sunt o cauza a acestor refuzuri”, a mai explicat medicul Marina Maiorov.
Bostan vrea ca părinții să își schimbe atitudinea
Åi reprezentanții Inspectoratului Åcolar Județean Vrancea sunt de părere că vaccinarea copiilor este un lucru benefic, iar părinții nu ar avea motive să se opună, mai ales că dozele sunt administrate gratuit. „În ceea ce privește faptul că unii părinți au refuzat vaccinarea antiru-beolică și antirujeolică, aș vrea să spun că nu înțeleg motivul pentru care aceștia au luat această decizie, având în vedere că aceste vaccinuri sunt obligatorii și sunt gratuite din partea Sta-tului Român. Sper ca părinții să își schimbe atitudinea și să nu piardă ocazia, măcar în ceea ce privește vaccinul antipoliomelitic. Este foarte riscant pentru copii dacă nu fac la vârsta indicată de medici aceste vaccinuri. Acești părinți care refuză, după părerea mea, nu au nici cele mai elementare cunoș-tințe în domeniul medical”, este de părere inspectorul general Iordache Bostan.
Vaccinurile antipoliomelitice nu se găsesc în farmacii
Lunea viitoare, ar fi trebuit să înceapă campania de vaccinare a elevilor de clasa a III-a împotriva poliomelitei, dar în condi-țiile în care dozele necesare de vaccin nu au fost trimise de Ministerul Sănătății, campania a fost amânată. Totuși, medicii sunt de părere că această amânare nu are efecte negative asupra stării de sănătate a micuților, mai ales că aceștia au mai fost vaccinați antipoliomelitic și în primul an de viață. „O amânare mică de 1-2 luni nu are efecte negative, pentru că elevii sunt vaccinați antipoliomelitic când sunt sugari. În plus, dacă nu există virusul în țară, nu există probeleme, dar dacă cineva aduce virusul, acesta se răspândește foarte repede și se poate contacta”, a adăugat medicul Marina Maiorov.
Părinții care se tem pentru sănătatea copiilor lor, nu pot achiziționa aceste vaccinuri din farmacii, deoarece nu există. Farmaciștii au declarat că niciun vaccin care face parte din campa-niile de vaccinări naționale, nu se găsește și nu s-a găsit niciodată în farmacii. „Vaccinurile care fac parte din campaniile naționale de vaccinări nu se găsesc în farmacii și nu s-au găsit niciodată de când au început aceste imunizări”, a declarat Fevronia Stoica.