Comisarii disponibilizați de la Garda Financiară pregătesc plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva conducerii centrale a instituției deoarece nu este respectată hotărârea magistraților de la Tribunalul Vrancea. Hotărârea suspenda deciziile de disponibilizare a comisarilor până la judecarea pe fond și era „executorie de drept fără somație”. Însă acest lucru nu a contat pentru Comisariatul General al Gărzii Financiare care a cerut o decizie „definitivă și irevocabilă”.
Comisarii disponibilizați de la Garda Financiară vor să facă plângeri penale șefilor din conducerea centrală a instituției pentru abuz în serviciu deoarece nu respectă hotărârea magistraților de la Tribunalul Vrancea prin care au fost suspendate deciziile de disponibilizare. „Deși este o hotărâre executorie definitivă, cei de la Comi-sariatul General refuză să o pună în aplicare. Vom face o notificare prin executor și plângere penală pentru abuz în serviciu. Vor fi soli-citate și daune materiale pentru perioada în care nu a fost respectată hotărârea judecătorească”, a explicat unul dintre comisari.
Inițial, comisarii au obținut în instanță suspendarea deciziilor de disponibilizare iar sentința magistraților este „executorie de drept fără somație”.
Suspendarea deciziilor de disponibilizare însemna, practic, repunerea în funcție și ar fi trebuit să fie aplicată până la pronunțarea pe fond a cauzei. Însă hotărârea magistraților nu a fost luată în seamă de șefii de la Garda Financiară.
Inițial, comisarii au trimis decizia Tribunalului Vrancea către condu-cerea centrală a Gărzii Financiare pentru a fi repuși în funcție până la soluționarea procesului. Potrivit noii organigrame, decizia privind repunerea în funcție până la finalizarea procesului trebuia să fie luată de emisă de conducerea centrală a Gărzii pentru că secția Vrancea nu mai are personalitate juridică. Însă Comisariatului Gene-ral al Gărzii Financiare a decis să calce în picioare decizia magistraților vrânceni. „Vă informăm că reîncadrarea dumneavoastră se va face în urma unei dispoziții exprese a instanțelor de judecată care va fi definitivă și irevocabilă”, se arată în răspunsul semnat de de comisarul general al Gărzii Financiare, Arpad Csaba Ladany.
Proces în decembrie pentru comisarii Gărzii
Cererile de suspendare au fost depuse la Tribunalul Vrancea de foștii comisari Constantin Ciocîrlan, Aurel Dumitru, Cicerone Chiriac, Ionel Iancu, Nicu Tălmaciu. Recursul depus de Garda Financiară Vrancea se judecă pe 6 decembrie la Tribunalul Vrancea. De asemenea, Mihai Bojoaică, Costel Stan și Iulian Eduard Miron au contestat deciziile de disponibilizare la Curtea de Apel Galați.
Procedurile de contestare a disponibilizărilor au fost demarate de foștii comisari ai Gărzii Financiare imediat după ce finalizarea exa-minării din luna iulie. Au fost contestate ordinele de demitere din funcții și, după ce au primit răspunsul conducerii centrale a Gărzii Financiare, comisarii au contestat și actele prin care a fost organizată examinarea. Reamintim că, în urma examinării din luna iulie, nouă comisari au părăsit Garda Financiară, cu trei mai mult decât se estima prin reorganizarea dispusă de conducerea ANAF. Noua structură organizatorică și statele de funcții de la Garda Financiară au intrat în vigoare la 25 iulie. Conform organigramei aprobate de conducerea ANAF, secția Vrancea a Gărzii Financiare este condusă de un comisar șef de secție, funcție asimilată celei de director executiv și un comisar șef de divizie, respectiv șef serviciu. La compartimentul juridic este un consilier juridic cu grad profesional principal, iar la compartimentul administrativ doi experți clasa I, principal și asistent.