CUP și Primăria Focșani sunt obligate, printr-o sentință a Tribunalului Vrancea, să pună la dispo-ziția a două persoane fizice din Golești, 500 de metri pătrați de pământ sau echivalentul în bani, respectiv 6.000 de euro. Cum sentința judecătorească lasă la latitudinea pierzătorilor procesului să aleagă varianta, Primăria va da la schimb un teren în Focșani.
Adrian și Luminița Chivu au câștigat în instanță, prin decizie definitivă și irevocabilă, dreptul de despăgubire în bani sau în natură pentru o bucată de pâmânt achiziționată în urmă cu patru ani. „În fapt, în anul 2007, reclamații au cumpărat 500 de metri pătrați de teren extravilan pe Åoseaua Suraia, în vederea edificării unei construcții tip cabană agricolă. Ulterior, construcția nu a mai putut fi edificată deoarece s-a constatat că terenul se află în zona de protecție sanitară cu regim sever, aferentă stației de captare a apei Focșani-Suraia”, se arată în informarea Primăriei Focșani.
A fost sesizată și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în vederea prevenirii poluării apei subterane extrase prin puțurile 4 și 5, care alimentează 97% din populația Focșaniului, măsuri care să asigure respectarea dreptului poluației la o apă nepoluată.
Tribunalul Vrancea reține că în zonă se mai află trei case de locuit și două construcții cu caracter provizoriu, tot în zona de protecție cu regim sever. Aceste construcții au fost amplasate fără autorizație de construcție, dar și fără ca autoritatea locală să ia vreo măsură. Zona de protecție nu permite amplasarea de construcții, deversarea de ape și nici pășunatul animalelor. Consiliul Local, în calitate de acționar majoritar la CUP, este vinovat și pentru faptul că nu a marcat zona cu plăcuțe „accesul oprit animalelor, populației, utilajelor de orice fel”, prin împrejmuire. Despăgubirea celor două persoane fi-zice a fost luată în discuție în ultima ședință de Consiliu Local, însă a fost amânată pentru a identifica terenul ce poate fi pus la dispoziția lor.