Nu te poți abține să caști la fiecare cinci minute? Îți simți pleoapele grele? Ești lipsit de energie sau te gândești cu jind la somnul din weekend? Toate acestea pot fi semnele unui somn nesănătos, care, pe termen lung, îți afectează nu numai tonusul, ci și dezvoltarea sinapselor, influențându-ți calitatea vieții. Lasă în urmă obiceiurile nocive și acordă-ți zi de zi, în cantități raționale, perioade de odihnă.
Controlul asupra rutinei reprezintă o provocare pentru mulți tineri. A te împărți între școală, familie și prieteni e mai greu decât pare, uneori semănând cu un adevărat număr de echilibristică. Oare câți dintre noi reușesc să se mențină pe linia de plutire?
Răspunsuri la dileme care ne frământă
Cu siguranță, foarte puțini. Majoritatea începe să-și ignore unele îndatoriri pentru a mai elibera programul, aceasta ducând la performanțe mai slabe și la un sentiment general de nemulțumire. În plus, atributele modernității (televizorul, calculatorul și, în general, nevoia unei vieți secundare, construită în mediul virtual) fac imposibilă răspunderea la cerințele existențiale firești. Atentatul timpului asupra propriei persoane se răsfrânge până la funcțiile strict biologice.
Ritmul biologic, o poveste de adormit copiii?
Somnul, indispensabil pentru menținerea energiei, devine un teren minat pentru mulți. Într-o împărțire permanentă între plăcere și datorie, alegem să ne fragmentăm perioadele de repaus, culcându-ne târziu, dormind neregulat și plângându-ne cu o inocență înduioșătoare că nu înțelegem cauza oboselii. Pentru mine, acesta este „somnul junk”, caracterizat așa cum arată și numele, prin tendința de a te culca când îți vine, de obicei cât mai târziu, fără a te ocupa de tranziția corpului de la starea de con-știență la cea de relaxare totală. E un somn frugal, precipitat, agitat, ca o descărcare electrică, o furtună de fiecare zi. Dar când va răsări soarele în visele noastre?
Răspunsul la această întrebare stă în înțelegerea ritmului biologic, aspect pe care îl neglijăm, luându-l ca pe o vorbă goală, bună de spus într-o conversație. Ei bine, el există și e activ. Ritmul biologic sau circadian reglează stările corpului și lipsit de indicii temporale, el s-ar întinde pe intervalul a 25 de ore. Noi, adolescenții, îi ignorăm total rolul și drept compensație a dezordinii din timpul săptămânii, dormim în weekend până după-amiaza, considerându-ne revigorați. Greșit, asta nu face decât să producă și mai multă confuzie asupra corpului. Ritmul biologic nu este o poveste de adormit copiii, ci un proces extrem de activ, care trebuie înțeles.
Consecințele unui somn neregulat
Dacă ne-am face din somnul dezordonat un mod de viață, oboseala ar fi o stare frecventă, memoria ne-ar părăsi în cele mai nepotrivite situații, învățarea ar deveni o tortură, iar lipsa de energie ne va împinge spre ratarea celor mai grozave oportunități. Preferați să lăsați totul baltă pentru a mai moțăi puțin? Nu asta e soluția, bineînțeles doar în cazul în care nu v-ați propus cumva să hibernați pe viață. Ați încercat să vă culcați la ora 22, v-ați făcut programe peste programe și nimic? Nu e doar lipsă de motivație, ci o luptă a corpului vostru, obișnuit cu dezordinea și comoditatea. Nu ardeți etapele, totul nu ar fi decât o îndelungă suferință. Culcați-vă cu o oră mai devreme decât o făceați înainte și treptat, corpul se va adapta. Aveți nevoie de răbdare, determinare și informație, dar nu e imposibil.
Violența nu e niciodată o soluție!
Convinsă de adevărurile de mai sus, mi-am propus să încep să dorm sănătos. Am decis să mă culc la ora 21.30, mi-am promis ore lungi de repaus și un REM satisfăcut. Eu, pasărea de noapte, care de abia dacă reușește să se culce la 1.30 a.m., visam la deliciile odihnei. Pentru a fi convinsă că-mi iese, am rugat o colegă să-mi trimită un mesaj la 21.30, pentru a-mi aminti de planul meu măreț și de asemenea, pentru a exista la mijloc și puțină presiune socială. La ora stabilită, telefonul anunță primirea unui nou mesaj:
– Dacă nu te culci acum, te bat!
Am râs în hohote și… atât. Umorul dezamorsează cele mai grandioase planuri, iar violența nu face altceva decât să declanșeze contrareacții.
Așadar, dacă vreți să obțineți rezultate, luați-o ușor, cu pași mici, dar fermi.
Cristina STANCU,
Colegiul Național Unirea