Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cum asociem culturile de legume?


Legumele au devenit o cerință de bază pentru alimentația zilnică, atât vara cât și iarna, iar consumul lor este în continuă creștere. Se cuvine așadar să cunoașteți recomandările noastre, atunci când vă propuneți să asociați culturile de toamnă, pentru rezultate favorabile.
Anul legumicol începe cu aproximație la data de 1 septembrie.
Pentru culturi asociate pe teren neacoperit, se folosesc: spanacul, ridichile, salata, ceapa și usturoiul verde. Numai ridichile de lună se cultivă pentru a fi consumate înainte de îngheț, restul vor fi recoltate primăvara devreme, în anul următor. Toamna, câteva dintre soiurile indicate pentru culturile asociate sunt: Matador (la spanac), Polul Nord (la salată), Roșia cu vârf alb (la ridichi) și ceapa de Macau. Între 1-5 septembrie se pregătește semănatul spanacului și răsadnița pentru producerea răsadului de salată de toamnă.
În nordul României și zonele reci, semănatul se face în a doua jumătate a lunii august pentru ca răsadul să aibă vreme să devină suficient de viguros pentru a trece iarna. În cazul în care se stabilește asocierea spanacului cu ridichile de lună, culturile trebuie semănate în același timp.
Având o perioadă de vegetație cuprinsă între 40 și 50 zile, ridichile pot elibera solul cam pe la jumătatea lui Brumărel. La 1 octombrie, pe intervalul dintre 2 rânduri de ridichi și spanac, se plantează răsadul de salată, care ar urma să fie protejat de frunzele acestora vreme de 15 zile.
La sfârșitul lunii octombrie, pe mijlocul brazdei dintre cele două rânduri de salată, se plantează în cele din urmă ceapa de stufat.
Acum, pe la începutul lunii noiembrie, înainte să vină înghețul, după plantarea stufatului, se dă o prașilă superficială în sco-pul afânării solului. Este cunoscut îndeobște că aerul din sol contribuie la păstrarea căldurii. Spre sfârși-tul aceleiași luni, fiindcă temperatura aerului conti-nuă să scadă, este necesar să se protejeze culturile asociate de legume, acoperindu-le cu un strat nu foarte gros de frunze și paie. Este eficientă și protejarea cu polietilenă, dacă acest lucru se realizează corespunzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?