Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Vrâncenii vor mânca pâine mai scumpă


Pâinea de pe mesele vrâncenilor se va scumpi în perioada următoare în ciuda recoltei bune de grâu din această vară. Producătorii de grâu își păstrează recolta în silozuri așteptând creșterea prețurilor până la un leu kilogramul. Creșterea prețurilor la pâine este cauzată și de lipsa de reacție a guvernanților care mențin taxele ridicate pe forța de muncă și TVA-ul de 24%.

Vrâncenii nu vor mânca pâine ieftină în ciuda recoltei mari de grâu din această vară. Directorul Direcției Agricole, Costică Neață, a afirmat, ieri, că producătorii de grâu își țin recolta în silozuri și așteaptă majorarea prețului de achiziție oferit de procesatori. Producătorii consideră că un leu este prețul corect pentru un kilogram de grâu. Aceasta va însemna implicit și un preț mai mare pentru kilogramul de pâine dar și probleme financiare pentru brutari.
„La recoltat a fost bine pentru producători. Producătorii și-au vândut grâul, la recoltat, cu 0,65 lei/kilogram. Însă au făcut asta doar cei strânși cu ușa și aveau nevoie de bani să își achite datoriile. Cei care și-au permis, au și acum grâu în stoc și așteaptă un leu pe kilogram. Cunosc o societate care a dorit să cumpere cantitate mare de grâu din Vrancea, au discutat cu producători din județ care au spus că nu vând acum, vor un leu pe kilogram”, a afirmat directorul Costică Neață.

Scumpiri la produsele din panificație

O creștere a prețului grâului va duce implicit la o creștere a prețului pâinii dar și a celorlalte produse de panificație. „Este normal atunci când crește prețul la materia primă să se ducă în sus și prețul celelalte produse de pe lanț, paste făinoase, pâine și celelalte”, a explicat directorul Direcției Agricole. Producția medie de grâu obținută în Vrancea a fost de aproape 2.800 kilograme/hectare deși au fost fermieri care au obți-nut și 7.000 kilograme/hectar.

Gazele și electricitate cresc prețul pâinii

Prețul făinii de grâu înseamnă circa 50% din prețul final al pâinii. La aceasta se adaugă costurile legate de forța de muncă, gaze, electricitate. De exemplu, dacă prețul unui kilogram de făină este de 1,8-1,9 lei, prețul pâinii este de 2,5-3,2 lei/kilogram. În plus, producătorii din panificație au avertizat încă din această vară că una dintre cele mai mari probleme este lipsa personalului calificat din acest sector. Directorul Rominex, Vasile Melinte, a precizat că oamenii bine pregătiți sunt menținuți cu salarii mai mari iar aceasta înseamnă bani mai mulți către bugetul statului. Doar contribuțiile sociale plătite către stat reprezintă încă 40% din salariul unui muncitor, bani care trebuie plătiți lunar, indiferent de încasările firmelor. La aceasta se adaugă TVA-ul de 24%, adică un sfert din prețul final al pâinii. Bani care se duc la bugetul statului.
„Față de anul trecut sunt cheltuieli mai mari cu combustibilul, cu gazele naturale. Cea mai mare problemă a noastră este lipsa de personal calificat. Oamenii nu mai pot fi plătiți cu 6 milioane de lei pe lună. Salariile mai mari înseamnă și obligații mai mari care trebuie plătite către stat”, a afirmat Vasile Melinte.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?