Prințul Charles consideră că locuitorii din Transilvania sunt animați de „un anumit sentiment al apartenenței”, o calitate pe care moștenitorul tronului britanic și-ar dori să o regăsească mai des și în conștiința conaționalilor săi. Prințul britanic este implicat într-o campanie care încearcă să salveze de la distrugere pădurile din Transilvania și este un mare admirator al acestei provincii românești datorită valorilor pe care le respectă transilvănenii, informează femalefirst.co.uk. „Ceea ce este minunat în Transilvania este această relație unică dintre om și mediul înconjurător. Acest lucru lipsește din societatea noastră (din Marea Britanie, n.r.). Oamenii tânjesc după un anumit sentiment al apartenenței, al identității și al semnificațiilor . El există în noi, dar l-am negat și am renunțat la el, ca și cum ar fi irelevant. Dar nu este așa”, a declarat prințul Charles, citat de cotidianul Daily Mail. Prințul Charles se teme că dezvoltarea economică rapidă a Transilvaniei va periclita pădurile din Munții Carpați și a cerut ca aceste păduri – unele dintre ele fiind ultimele zone sălba-tice din Europa neatinse de om – să fie protejate înainte de a dispărea pentru totdeauna. Prințul britanic a precizat, totodată, faptul că nu dorește să se amestece în politica autorităților locale, dar a evidențiat importanța salvării pădurilor. „Oamenii vor spune: «Încerci să conservi lucrurile în aspic, încerci să te opui progresului». Însă ar fi trebuit să ne fi învățat până acum lecția din toate acele lucruri care au mers prost în trecut, din cauza abordării agroindustriale”, a adăugat moștenitorul coroanei britanice.
***
Prințul Charles a cumpărat de curând o casă cu cinci camere în satul Valea Zălanului (Zalanpatak) din județul Covasna, o localitate despre care prințul britanic afirmă că a fost înființată de unul dintre strămoșii săi care era din Transilvania. Prințul Charles dorește să folosească această locuință, veche de 150 de ani, ca una dintre reședințele sale pentru vacanțele pe care le petrece în regiuni izolate din România, mai scrie femalefirst.co.uk. Prințul Charles promovează Transilvania și în documentarul „Wild Carpathia”, care va fi difuzat în 30 octombrie pe postul britanic Travel Channel. Do-cumentarul prezintă unele dintre cele mai frumoase zone din Munții Carpați, potrivit unui teaser postat la începutul acestei luni pe site-ul postului de televiziune. Transilvania este prezentată, în teaserul respectiv, ca fiind „un loc al mitului și legendei” unde „urletul lupilor îți dă fiori în aerul răcoros al nopții”. „Carpathia”, numele pe care prezentatorul Charlie Ottley îl dă spațiului din interiorul munților Capați, din România, este „aproape la fel de întinsă ca Marea Britanie” și este pentru realizatorul filmului, un loc în care s-a păstrat sălbăticia și un spațiu unde încă mai trăiește ursul brun.
Ottley spune că a căutat, în Transilvania, oameni care au făcut aceste locuri mai frumoase și care încearcă să păstreze tradiția. Printre cei îndrăgostiți de România, care apar în film, se numără și Prințul Charles, care glumește, spunând că, potrivit arborelui său genealogic, este descendent al lui Vlad Å¢epeș, și în acest fel, are legătură cu România. Printre obiectivele turistice care apar în documentarul de 60 de minute se numără și Castelul Huniazilor.
***
Prințul Charles are două proprietăți în satul covăsnean Valea Zălanului, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată. De altfel, Prințul Charles deține mai multe proprietăți în România, printre care și o casă în satul Viscri. În ultimii ani, moștenitorul coroanei britanice a făcut mai multe vizite private în județul Covasna, unde a fost oaspetele grofului Kalnoky Tibor, la conacul din Micloșoara, construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist și renovat de către descendenții familiei Kalnoky.