Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Spitalul Judeţean de Urgenţă, în război cu CAS


Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani a dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea pentru o datorie de peste 77 de mii de lei. Din cauza unei ștampile, CAS a refuzat să deconteze două facturi emise de spital. CAS caută să scape de proces, așa că a invocat faptul că dosarul nu ar fi trebuit înaintat la instanța de judecată, ci la Comisia Centrală de Arbitraj.

În luna septembrie a acestui an, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Focșani au dat în judecată CAS Vrancea, pentru ca acesta din urmă să achite o datorie de aproape 78 de mii de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea nedecontată din două facturi. Cele două instituții se află în relații contractuale, iar în baza unor documente, spitalul a prestat asistență medicală spita-licească asiguraților, mai exact au fost prescrise rețete medicale bolnavilor cronic. Prin urmare, au fost emise două facturi, prima în va-loare de 1.422.894,92 de lei și a doua de 28.890,01 lei.
Reprezentanții spitalului spun că în contractul dintre cele două instituții se prevede ca „banca sanitară” să deconteze integral unității spitalicești cele două facturi, dar acestea au fost achitate parțial, în sensul că pentru prima factură s-au primit numai 1.346.494,92 de lei, iar pentru cea de-a doua 27.672,04 lei. „Au fost astfel reținute la plată, în mod nejustificat, diferența de 76.400 de lei pentru prima factură și respectiv dife-rența de 1.217, 97 de lei pentru cea de-a doua factură. În total 77.617,97 de lei”, se arată în acțiunea introdusă pe rolul Judecătoriei Focșani. În același document se arată că spitalul a solicitat, printr-o adresă, decontarea integrală a celor două facturi, dar că CAS nu a răspuns solicitărilor. 

Moise este sigur că va câștiga procesul

Managerul Spitalului Județean, medicul Nicolae Moise, ne-a declarat că CAS nu a vrut să achite facturile integral din cauza unei… ștampile. În loc să fie pusă ștampila policlinicii, a fost pusă cea a spitalului. „Ei  ne-au imputat aceste rețete, pentru că pe ele era pusă ștampila spitalului și nu cea a policlinicii. Rețeta a fost prescrisă de către medicul specialist unor bolnavi cronic, mai ales că e dreptul lor să primească rețete gratuite. Acum, că ștampila a fost rotundă și nu pătrată, ei ne-au imputat rețetele. Am solicitat recuperarea banilor, dar nu am primit niciun răspuns. Bineînțeles că vom câștiga procesul, deoarece bolnavii au primit rețetele care li se cuveneau”, ne-a declarat doctorul Nicolae Moise.
 
CAS cere declinarea dosarului la București

La dosarul cauzei, reprezentanții CAS Vrancea au depus o întâmpinare, cu doar două zile înainte de primul termen, care a avut loc în luna aceasta. Astfel, aceștia solicită instanței declinarea în favoarea Comisiei Centrale de Arbitraj București, invocând astfel excepția necompetenței materiale a Judecătoriei Focșani. De asemenea, reprezentanții CAS spun că acest dosar ar fi de competența unei instanțe civile și nu a uneia comerciale, contractul fiind unul civil.
Președintele CAS, Mihai Copaci, susține că facturile în valoare de peste 77 de mii de lei au fost imputate Spitalului Județean deoarece au fost eliberate din Triaj ori nu din Ambulatoriul de Specialitate, așa cum prevede Contractul Cadru semnat între instituție și spital. „Rețetele au fost eliberate din Triaj și nu din Ambulatoriu. Acest lucru este reglementat de către normele de aplicare ale Contractului Cadru, în care se specifică clar că rețetele nu se eliberează în triaj, ci în ambulatoriu. Este o încălcare a normelor din Contractul Cadru. Noi nu am imputat rețetele pentru conținutul lor, ci pentru modul de eliberare. Åžtampila a fost pusă din triaj, și nu din Ambulatoriu, așa cum este legal. Ei trebuiau să apeleze la Comisia de Arbitraj  de pe lângă Casa Națională, o comisie independentă, după care trebuiau să se adreseze instanței. În lege se precizează expres că litigiul între Casă și spital se soluționează de către această comisie”, ne-a declarat Mihai Copaci, care este la rându-i sigur că va câștiga procesul. 
În caz că instanța de judecată nu va își va declina competența, CAS Vrancea solicită respingerea acțiunii ca nefondată. Ca argumente în favoarea lor, în întâmpinarea CAS se arată că reținerea acelor sume de bani s-a făcut în baza unei Decizii a Curții de Conturi a României și a unui raport de control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?