Valoarea adăugată creată de companiile străine din România este mai mică decât cea a firmelor locale și cea mai scăzută din Europa Centrală, ceea ce arată că investițiile străine nu au contribuit prea mult la economia națională, a declarat joi Donato De Rosa, senior economist Banca Mondială.
De Rosa a arătat, în același timp, că există atât interpretări pozitive ale evoluției productivității și a valorii adăugate a firmelor românești comparativ cu cea a companiilor străine, cât și negative.
„Partea pozitivă este că firmele străine au fost un model pentru cele autohtone și, în același timp, au avut un efect de antrenare a mediului economic. Partea negativă este că firmele străine nu au contribuit prea mult la economia națională”, a adăugat De Rosa.
Potrivit datelor prezentate de Banca Mondială, creșterea anuală a valorii adăugate produsă de firmele străine din România a fost între 2003 și 2008 de doar 2,6%, în timp ce pentru companiile locale creșterea a fost de 5,9%. În aceste condiții, firmele locale au avut a doua cea mai mare creștere a valorii adăugate în perioada analizată din regiune, fiind depășite doar de companiile din Polonia, cu 7,1%.
Pe de altă parte, firmele străine din România au avut cea mai redusă creștere anuală a valorii adăugate din Europa Centrală, cele din Cehia (4,3%), Polonia (12,4%), Slovenia (10,1%) și Estonia (2,9%) înregistrând rate superioare.