Durian este un fruct exotic al cărui nume indonezian („spinos”) denotă perfect starea de fapt. Învelișul protector, alcătuit dintr-o multitudine de vârfuri conice, constituie principala caracteristică pentru care fructul este enumerat printre cele mai bizare din întreaga lume. Åi totuși, în statele din sud-estul Asiei se bucură de o cinste aparte fiind supranumit „Regele fructelor”. Nu vă închipuiți că neîndoielnic va fi și pe placul dumneavoastră înainte de a-l gusta. Criticile se îndreaptă mai cu seamă către mirosul fructului, pe care unii l-au catalogat, poate în mod prea exagerat, drept dezgustător. Pulpa din interior poate fi consumată în diferite stadii de maturitate și este folosită pentru a oferi aroma unei palete foarte largi de preparate asiatice. În schimb, fructele durian se mândresc cu un aport sporit de vitamine și minerale: vitamina C, vitamina B5, vitamina B6, cupru, fier, magneaziu, mangan și altele. Carnea sa moale este ușor de digerat, fiind alcătuită din zaharuri ușor asimilabile. Atunci când este ingerată, pulpa de durian revitalizează organismul spontan și completează rezervele de energie. Dintre cele 30 de specii de arbori care produc astfel de roade, numai 9 fac parte din categoria celor comestibile. În mod obișnuit, fructele au dimensiuni neașteptat de mari, ajungând până la 30 cm lungime și cântărind între 1-4 kg. Forma variază și ea de la rotundă la ovală, la fel și culoarea (verde, maro etc).