Primarul din Fitioneşti face plângere la DNA împotriva lui Lefter

4
2519


Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că îi va face plângere la DNA șefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Focșani (ITRSV), Alexandru Lefter, pe care îl acuză că refuză să dea avizele necesare funcționării Ocolului Silvic Privat Fitionești, deoarece ar rămâne fără șpăgile luate, săptămânal, din aceste păduri. Primarul Cazacu l-a acuzat pe Lefter că primește săptămânal numai de la cei care exploatează ilegal masă lemnoasă din pădurile proprietarilor de la Fitionești, câte 10 mii de euro. Cazacu a acuzat că în această încrengătură mafiotă este prins și Ocolul Silvic Panciu, care, împreună cu Lefter, aprobă tăierile ilegale de la Fitionești, „în timp ce proprietarii de păduri îngheață de frig în case” pentru că nu pot lua lemne din pădurile proprii. Reporterii de la „Monitorul de Vrancea” au încercat să discute și cu inspectorul șef Alexandru Lefter însă acesta nu a fost de găsit pe telefonul mobil.

Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a anunțat că îi va face plângere la DNA șefului Inspectoratului Terito-rial de Regim Silvic și Vânătoare Focșani (ITRSV), Alexandru Lefter, pe care îl acuză că refuză să dea avizele necesare funcționării Ocolului Silvic Privat Fitionești, deoarece ar rămâne fără șpăgile luate săptămânal din aceste păduri. Primarul Cazacu l-a acuzat pe Lefter că primește săptămânal numai de la cei care exploatează ilegal masă lemnoasă din pădurile proprietarilor de păduri de la Fitionești, câte 10 mii de euro săptămânal. „De mai bine de două luni de zile șeful ITRSV Alexandru Lefter refuză să semneze avizul pentru confecționarea dispozitivelor speciale de marcat, aviz care, odată eliberat, ar permite funcționarea corectă și legală a Ocolului Silvic Privat Fitionești. Din  aceste consi-derente și pentru că a comis un abuz, îi voi face plângere la DNA, la Procurorul Gene-ral al României, la Ministerul Mediului și Pădurilor și la toate instituțiile abilitate. Åžeful ITRSV Alexandru Lefter blochează funcțio-narea Ocolului Silvic Fitionești deoarece, din acel moment, ar pierde 10 mii de euro șpagă pe care în prezent o primește de la firmele care exploatează ilegal masă lemnoasă din pădurile proprieta-rilor de păduri de la Fitionești, așa cum comentează oamenii”, a acuzat Iordache Cazacu.

„Încrengături mafiote” în pădurile vrâncene

Primarul din Fitionești a mai susținut că în această „încrengătură mafiotă” este prins și Ocolul Silvic Panciu, care împreună cu Lefter aprobă tăierile ilegale de la Fitionești, „în timp ce proprietarii de păduri îngheață de frig în case” pentru că nu pot lua lemne din pădurile proprii. „Din încrengătura mafiotă care controlează tăierile ilegale din pădurile vrâncene, inclusiv din cele de la Fitionești, fac parte, alături de Lefter, și cei din condu-cerea Ocolului Silvic Panciu care aprobă toate aceste tăieri ilegale. În acest timp adevărații proprietari mor de frig în case pentru că nu li se permite să ia lemnele necesare pentru încălzirea locuințelor din pădurile proprii”, a afirmat Iordache Cazacu. Edilul șef din Fitionești a afirmat că Alexandru Lefter ar primi lunar „șpăgi de cel puțin 100 de mii de euro”, acesta fiind și motivul pentru care „ține cu dinții ca să controleze tot ce mișcă în pădurile vrâncene”. „Alexandru Lefter ia șpăgi, lunar, de cel puțin 100 de mii de euro de la cei care exploatează masă lemnoasă din pădurile din județ. Acesta este motivul pentru care Lefter ține cu dinții ca să controleze tot ce mișcă în pădurile vrâncene. Åžpaga este singurul interes pe care șeful ITRSV îl are”, a mai acuzat primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.
Acesta a făcut și o scurtă prezentare a modului în care se taie și se transportă ilegal lemnul. Cazacu a arătat că metoda hoților este simplă. Astfel, cu o foaie de parcurs pe care este trecută doar luna, fără să fie menționată ziua, sunt efectuate mai multe transporturi de lemn. Dacă șoferul are ghi-nionul să fie prins de poliție, atunci completează celelalte date din documente, iar transportul devine legal. Dacă nu este oprit de nimeni, cu un singur document pot fi efectuate zeci de transporturi.

Ilegalitățile lui Lefter, aduse la cunoștință premierului

Vă reamintim că mii de proprietari de pădure din cadrul Asociației proprietarilor de păduri vrâncene nu pot primi nici un metru cub de lemn deoarece ITRSV nu auto-rizează confecționarea ciocanelor de marcat. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, spune că vina pentru această tergiversare îi aparține șefului ITRSV, inspectorul șef Alexandru Lefter. Situația din pădurile Fitioneștiului este explicată și într-o scrisoare deschisă trimisă de primărie către prim-ministrul Emil Boc. „Avizul pentru eliberarea ciocanelor de marcat este întocmit de către directorul ITRSV, dar acesta refuză să-l semneze încălcând cu bună știință atribu-țiunile de serviciu, făcând un abuz de funcție și ce este mai grav nerespectarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile”, se arată în scrisoarea edilului din Fitionești. Primarul Cazacu spune că astfel sunt distruse în mod voit pădurile care aparțin cetățenilor din comuna Fitionești, iar vina aparține celor de la ITRSV. Edilul cere deplasarea unei comisii mi-nisteriale care să verifice situația pădurilor de la Fitionești și să dispună sancționarea celor vinovați. „Pentru înființarea acestui ocol s-au depus eforturi uriașe în sensul că a trebuit uniți într-o formă organizatorică proprietari de suprafețe de la 0,3 hectare până la 3-4 hectare. Vă aducem la cunoștință că din anul 2009 și până în prezent peste 5000 hectare de pădure nu au pază asigurată, lucru dorit în continuare de directorul ITRSV, Alexandru Lefter”, se mai arată în scrisoare.

8000 hectare de pădure în administrarea OS Fitionești

Primarul Iordache Cazacu spune că ITRSV are obligația de a recunoaște existența noului ocol silvic privat, structurat pe două districte și șase cantoane deoarece este înființat legal cu sprijinul Asociației Proprietarilor de Păduri Vrâncene. Acestora li se adaugă proprietarii de păduri din Căiuți, județul Bacău, rezultând un fond forestier de aproape 8.000 de hectare. Cazacu a mai arătat că tergiversarea preluării suprafețelor și a eliberării ciocanelor de marcat au ca efect încurajarea furturilor de lemn din pădurile oamenilor din Fitionești. Beneficiari sunt agenții economici care obțin profituri imense din transporturile ilegale. Haosul din pădurile de la Fitionești are ca rezultat doar încurajarea șpăgilor.

Lefter a cerut completarea autorizației

Reporterii de la „Monitorul de Vrancea” au încercat să discute și cu inspectorul șef Alexandru Lefter însă acesta nu a fost de găsit pe telefonul mobil. Reamintim că, anterior, șeful de la ITRSV declara că spune că nu poate elibera autorizație pentru ciocane de marcat deoarece Ocolul Silvic Privat din Fitionești nu ar avea suprafața minimă de pădure prevăzută de lege. El preciza că ITRSV s-a oprit din predarea suprafețelor de pădure și a cerut suplimentarea documentației și completarea autorizației. „În urma controalelor din teren s-a constatat că sunt peste 2.500 hectare de pădure pentru care sunt încheiate contracte cu Ocolul Silvic Panciu. Fără acestea, Ocolul Silvic Privat din Fitionești nu are suprafața minimă necesară pentru a funcționa. Sunt și câteva sute de hectare pentru care sunt contracte cu Ocolul din Vidra „, afirma inspectorul șef Alexandru Lefter în urmă cu o lună de zile. Referitor la acuzațiile privind șpăgile de zeci de mii de euro luate de inspectorii ITRSV, Alexandru Lefter spunea că „cine le ia, răspunde pentru ce face”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here