Mierea, îndulcitorul natural, este redescoperită sub forma unei noi surse de energie, care oferă și o combinație unică de beneficii nutriționale. Zaharurile sunt o componentă fundamentală pentru energia corporală. Toți carbohidrații, fie sub formă de zaharuri simple, fie sub formă de carbohidrați complexi, sunt dizolvați și transformați în glucoză (zahărul din sânge), care este apoi folosită de către organism. Zaharurile din miere sunt în primul rând glucoza și fructoza, iar corpul le aboarbe mult mai rapid. Numeroase studii recente arată că acest amestec unic de zaharuri ajută la prevenirea oboselii, îmbunătățește performanțele sportive și previne apariția cariilor dentare. În plus, mierea conține multe mi-nerale, vitamine, antioxidanți și aminoacizi. Vitamina B6, tiamina, riboflavina și acidul pantotenic sunt doar câteva dintre vitaminele care le conține acest aliment-mi-nune, împreună cu mi-neralele esențiale ca și calciul, cuprul, fier, magneziul, manganul, fosforul, potasiul, sodiul și zincul. Diferiți aminoacizi au fost identificați în compoziția mierii, iar pinocembrina este un antio-xidant ce se găsește numai în miere. Când vine vorba de sănătate și calmarea durerilor de gât, toți cântăreții știu că o lingură de miere ajută foarte mult. Nu trebuie să cântați arii de operă pentru ca să beneficiați de proprietățile calmante ale mierii – este de ajuns să strigați la un concert sau pe stadion și corzile dumneavoastră vocale vor avea de sufe-rit. După ani și ani în care medicii nu au luat în consi-derare proprietățile cicatrizante ale mierii, astăzi medicina o folosește din ce în ce mai des. Mierea era folosită încă de pe vremea vechilor egipteni pentru a trata o varietate de probleme medicale, de la răni și arsuri până la zgârieturi și cangrene.
***
Astăzi cercetătorii studiază și chiar descoperă pu-ternicele proprietăți antimicrobiene ale mierii. Mierea este indicată în alimentația dietetică a copiilor, în tratamentul bronșitelor cronice (și în special a celor alergice), în tratamentul artrozelor reactive, pentru afecțiunile cardiace, reumatismale și digestive, pentru afecțiuni ale ficatului sau ale căilor respiratorii, pentru tratarea insomniilor și a senilității. Pentru a beneficia de aceasta sursă de energie naturală, integrați-o în dieta dumneavostră zilnică, împreună cu alte fructe și legume. Folosiți-o pe post de îndulcitor pentru ceai sau amestecați o lingură în bolul de cereale când luați micul dejun. Adăugați o linguriță de miere și bucăți de fructe proaspete într-un iaurt pentru o gustare plină de energie, sau amestecați o lingură de miere într-un pahar de apă și beți-l înainte de începerea unei activități fizice.